Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da ćemo ostati po strani

Tanjug
Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da ćemo ostati po strani

SARAJEVO - Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je danas da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske bilo neustavno i antidejtonsko, a biračima u Srpskoj bi bila oduzeta osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

"Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne da odgovore na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Iks.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako navode, "griješi ako misli da će SAD ostati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu".

"Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države BiH. Ona je sastavni deo zemlje, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje van BiH. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana