Ambasada SAD: Ako BiH ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik

GS
Ambasada SAD: Ako BiH ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik

SARAJEVO - Američka ambasada u BiH ponovo je kritikovala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te u saopštenju  objavljenom na platformi Iks navela da on ne sarađuje sa svojim partnerima i prebacuje odgovornost na druge.

Iz ambasade SAD su naveli da Milorad Dodik tvrdi da je spreman za EU, ali „njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou, neophodne za navigaciju na putu BiH evroatlantskim integracijama, pobijaju tvrdnju Dodika“.

-Integracija BiH u evroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka  - naveli su.

Poručuju da su uslovi 1+3 (Otvaranje pregovora sa Fronteksom, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima) koje je postavila Evropska unija jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni.

-Pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor „ne“. Dodikovi ultimatumi ne odražavaju istinsku posvećenost EU - poručili su.

Na kraju su kazali da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH Dodik i njegova destruktivna politika.

-On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika –kažu u ambasadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana