Ambasada Rusije u BiH: Nikome ne diktiramo izbor energetskih prioriteta

GS
Ambasada Rusije u BiH: Nikome ne diktiramo izbor energetskih prioriteta

SARAJEVO - Ruska Ambasada u BiH saopštila je da Rusija nikada nikome ne diktira izbor energetskih prioriteta, kao i da svoj stav zasniva na činjenici da ovaj izbor određuju nacionalni interesi svake zemlje i tržišni uslovi.

U saopštenju se navodi da su u posljednje vrijeme intenzivirane rasprave o gotovo imperativnoj prirodi diversifikacije izvora snabdjevanja BiH gasom, a "pokretač" ovih razgovora je američka ambasada.

"Prema mišljenju Amerikanaca, koje marljivo i na svaki mogući način prepričavaju 'lokalni akteri', BiH neće preživeti bez 'demokratskog' američkog gasa, koji bi trebalo da u potpunosti zameni 'smrdljivi' gas iz Rusije", ističe se u saopštenju ruske Ambasade, prenosi RTRS.

Iz Ambasade Ruske Federacije naglašavaju da su svi svesni da Rusija nije do sada i neće u budućnosti koristiti resurse kojima raspolaže kao instrument političkog pritiska, napominjući da je u periodu 1992-1995. godine, kada je bila u teškoj situaciji nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija besplatno snabdjevala Sarajevo gasom.

"Ali, SAD upravo koriste gas kao oružje. Pre nego što je američki ambasador stigao još jednom tendenciozno da izreklamira izmišljene prednosti 'Južnog interkonektora', njegov predsednik je zabranio isporuku američkog gasa zemljama koje nisu sklopile sa SAD sporazum o slobodnoj trgovini! U stvari, riječ je o kompletnoj Evropi", ukazuju iz Ambasade Rusije.

Stav ruske Ambasade je da Vašington i brojne evropske prestonice, okrećući stvarnost naopačke, „mnogo toga prećutkuju i jednostavno lažu“.

"Naš pristup je izuzetno jasan i transparentan. Gas, kao i nafta i drugi resursi, kod nas se smatraju robnim artiklima koji imaju određenu vrijednost na svjetskom tržištu", naglašava se u saopštenju uz napomenu da potražnju za određenim proizvodom definišu ne samo njegova ključna svojstva i karakteristike cene, već i pouzdanost dobavljača.

Ruska Federacija striktno ispunjava svoje ugovorne obaveze i ne bavi se nametanjem bilo kome vlastitih resursa i proizvoda.

"Poštujemo pravo na suveren izbor izvora snabđevanja energentima, ali to mora biti upravo slobodan racionalan izbor, bez zamene tržišnih faktora nekim 'pravilima', a zapravo vanekonomskim pritiskom", ističu iz ambasade Rusije u BiH i poručuju da zato nema smisla govoriti o cijeni američkog gasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana