Ambasada Rusije: Šmit nije legitiman visoki predstavnik, OHR stvara zabludu

Srna
Foto: GS

Ambasada Rusije u BiH danas je saopštila da Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH, budući da njegovo imenovanje nije odobreno u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, te ukazala da objašenjenje OHR-a samo stvara zabludu o suštini ovog pitanja.

- Bez obzira na pravne trikove koji se koriste za negiranje realnosti neosporna činjenica je u tome da Šmit nije legitiman visoki predstavnik - poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Iz Ambasade Rusije ističu da se u aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nedvosmisleno navodi da se strane obraćaju sa molbom o imenovanju visokog predstavnika koji se odobrava u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, te da su tako odobravani svi prethodni visoki predstavnici.

Više od 700 osoba stiže ispred Suda BiH

Uz podsjećanje da je jedini izuzetak bio Kristijan Švarc-Šilin, za kojeg je saglasnost Savjeta bezbjednosti data u obliku pisma predsjedavajućeg ovog tijela, a ne u obliku rezolucije, Ambasada Rusije konstatuje da je Savjet bezbjednosti UN bio upravo ta institucija koja je odobrila Švarc-Šilingovo imenovanje za visokog predstavnika.

- U slučaju Kristijana Šmita bile su prekršene sve norme usaglašavanja kandidature za tu dužnost - ističu iz Ambasade i navode da nije bilo konsenzusa u Upravnom odboru, koji je ispoštovan pri izboru svih prethodnih visokoh predstavnika, a nije bilo ni reakcije Savjeta bezbjednosti na ovaj prijedlog Upravnog odbora.

Štaviše, dodaje se, dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti - Rusija i Kina – u suštini su uložile veto na rad Šmita kao visokog predstavnika.

OHR je u ranijem saopštenju naveo da Savjet bezbjednosti nije izričito naveo iomenovanje Kristijana Šmita i da je sve urađeno po zahtjevu Upravnog odbora PIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana