Ambasada Rusije: Bećirovićeve izjave prijetnja Dejtonskom sporazumu

Srna
Ambasada Rusije: Bećirovićeve izjave prijetnja Dejtonskom sporazumu

SARAJEVO- Ambasada Ruske Federacije u BiH nazvala je gnusnim izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH Denis Bećirović opisuje legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a ocjene u vezi sa prekidom saradnje Vlade Srpske sa britanskom i ambasadom SAD kao neprincipijelne i direktnu prijetnju Dejtonskom sporazumu.

Iz ruske Ambasade su naveli da su obratili pažnju na ocjene koje je Bećirović iznio u vezi sa odlukom Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH.

-Čitajući „djelo“ Denisa Bećirovića ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o „proatlantskoj temi“, o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj BiH? – istakli su u Ambasadi Rusije.

U Ambasadi napominju da Denis Bećirović naziva odluku Vlade Srpske “tragikomičnom”.

-Onda kako on karakteriše svoju vlastitu odluku o prekidu kontakata sa Ambasadorom Rusije u BiH? Zar stvarno misli da je principijelna? - pitaju iz ruske Ambasade u BiH.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu navodi da izaziva “bukvalno zaprepašćenje” kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina BiH.

-Zar je to suverena akcija? – upitali su.

Oni su ocijenili da više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima.

-I apsolutno se nikako ne kose sa zdravim razumom riječi Bećirovića o sumnjivosti „postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica, stvorenih 21. novembra 1995. godine“ -naveli su iz ruske Ambasade.
Kako ističu, ovo nije ništo drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom Mirovnom sporazumu.

-Očekujemo od garanata mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve antidejtonske izjave - zaključili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade Republike Srpske za koju je naveo da se “neovlašteno miješa u spoljnu politiku države BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama SAD, Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH”.

Bećirović je naveo da je “krajnje vrijeme da Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proevroatlantskih snaga u BiH”, pominjući “Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regionu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana