Ambasada Rusije: Antidejtonske i licemjerne izjave PIK-a

GS
Ambasada Rusije: Antidejtonske i licemjerne izjave PIK-a

Iz Ambasade Rusije u BiH rečeno je Srni da su pojedini ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma ponovo izašli sa antidejtonskom i licemjernom izjavom u vezi sa zakonima koji su usvojeni u Republici Srpskoj.

- Još jedanput naglašavamo da je licemjerno kriviti nekoga za kršenje Dejtona ako sam nosiš teret krivice - istakli su iz Ambasade Rusije u BiH, nakon što su ambasadori zemalja članica UO PIK-a optužili Srpsku da uzurpira nadležnosti Centralne izborne komisije BiH objavljivanjem Izbornog zakona Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u "Službenom glasniku Srpske".

Iz Ambasade Rusije su istakli da priznanje Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika od ambasadora Upravnog odbora PIK-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma.

- U izjavi /ambasadora UO PIK-a/ se kaže da niko od lokalnih i međunarodnih aktera ne prijeti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to prijetnje? A, zastrašivanja i ucjene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to prijetnje? A, pokušaji organizacije "obojene revolucije" – zar nisu to prijetnje? Evo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontrolisanu migraciju - naveli su iz ruske Ambasade.

Po svemu sudeći, istakli su iz Ambasade Rusije, planirano je da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva i drugih agencija za sprovođenje zakona.

- Kancelarija visokog predstavnika tvrdi da je napisala više od 300 zakona za evropske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišten kao "instrument". Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tijela kao "instrument", onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopšte? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav "suverenitet" odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke "međunarodne zajednice" - naglasili su iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade su naveli da je sve što se tiče uređenja BiH, prava i obaveza zajedničkih institucija i entiteta, od kojih je sastavljena BiH, napisano u Ustavu i ostalim aneksima mirovnog sporazuma.

- Uloga međunarodne zajednice nije u mentorskom ponavljanju rečenica, koje se tumače jednostrano, već u podršci političkim snagama koje su na čelu konstitutivnih naroda, kao i drugim političkim subjektim u BiH da uspostave konstruktivan dijalog po pitanjima koja izazivaju različito tumačenje i interpretaciju. Snagu i unutrašnju stabilnost BiH, kao i njene dalje perspektive će određivati mudrost i spremnost političara, intelektualaca i društva da dođu do uzajamno prihvatljivih kompromisnih rješenja. Dejtonski sporazum daje takvu mogućnost. A dalje sve zavisi prije svega od samih Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i drugih, svih građana BiH - zaključili su u Ambasadi Rusije u BiH, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana