Ambasada SAD u Sarajevu: Osuda ismijavanja ili omalovažavanja jezika i pisama u BiH

Srna
Ambasada SAD u Sarajevu: Osuda ismijavanja ili omalovažavanja jezika i pisama u BiH

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države pozivaju na uvažavanje svih jezika i pisama u BiH zaštićenih zakonima ove zemlje, te osuđuju izjave i djela njihovog ismijavanja ili omalovažavanja, rečeno je Srni u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD.

"Kakva god da je bila namjera novinara, komentari na početku emisije BHRT-a su bili neprikladni i neučtivi", istakli su iz Ambasade SAD povodom nazivanja ćiriličnog pisma hijeroglifima u emisiji BHRT-a.

Iz ove ambasade su naveli da mandat javnih emitera, bilo da je riječ o BHRT-u, FTV-u ili RTRS-u, jeste da predstavljaju sve građane BiH, a misija informativnog programa je da javnosti obezbijedi tačne i nepristrasne vijesti i informacije.

"Premalo se u BiH poštuje njen multietnički karakter, koji bi se trebao smatrati njenom snagom. To se mora promijeniti ako zemlja želi ostati stabilna, ako želi graditi prosperitetnu budućnost za sve svoje građane i osigurati integraciju u evroatlantsku zajednicu", naglasili su iz Ambasade.

Novinar BHRT-a Elvir Bucalo je u petak, 8. jula, u najavi emisije nazvao ćirilično pismo hijeroglifima.

Zvaničnici iz Republike Srpska, novinarsko udruženje, profesori univerziteta i Srbi u FBiH oštro osudili ovaj istup novinara BHRT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana