Almir Džuvo novi direktor OBA, Risto Zarić zamjenik

GS
Almir Džuvo novi direktor OBA, Risto Zarić zamjenik

SARAJEVO - Savjet ministara je na današnjoj drugoj sjednici imenovao Almira Džuvu za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, potvrđeno je iz Savjeta ministara.

Za njegovog zamjenika iz reda srpskog naroda imenovan je Risto Zarić, a Damir Bevanda ostaje na mjestu glavnog inspektora OBA.

Sa pozicije generalnog direktora razriješen je Osman Mehmedagić, a na poziciju generalnog direktora imenovan je Almir Džuvo.

Džuvo je i ranije bio generalni direktor OSA-e do 2015. godine, a nakon toga je imenovan za ambasadora BiH pri misiji NATO-a u Briselu.

Savjet je na današnjoj sjedici u Sarajevu jednoglasno donio pojedinačna rješenja o imenovanju Džuve, Zarića na mandatni period od četiri godine, počev od 28. februara, te Bevande u drugom mandatu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Prethodno su pojedinačnim rješenjima s dužnosti generalnog direktora OBA BiH i zamjenika generalnog direktora zbog isteka mandata razriješeni Osman Mehmedagić i Trifko Buha s danom 27. februarom ove godine", navodi se u saopštenju.

Savjet ministara imenovao je novo rukovodstvo OBA i rješenjem razriješilo dosadašnjeg generalnog direktora OBA i njegovog zamjenika zbog isteka mandata jer su na te pozicije imenovani 19. novembra 2015. godine.

Sjednici Savjeta ministara danas je prethodila druga sjednica Izvršnog obavještajnog odbora na kojoj su bili prisutni predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i zamjenici predsjedavajuće ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i ministar odbrane Zukan Helez.

Savjet ministara takođe je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih lica i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefinisanje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u Oružanim snagama BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin potporučnika ili čanovnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Iz Savjeta ministara navode da bi se na ovaj način obezbijedio kontinuitet operativne sposobnosti, te pravovremeno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, jer Oružanim snagama BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih lica, od čega 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana