Alija svjesno izazvao rat u kojem su ginuli Bošnjaci

Veljko Zeljković
Alija svjesno izazvao rat u kojem su ginuli Bošnjaci

BANjALUKA - Stavljanje u istu ravan Alije Izetbegovića i Ratka Mladića predstavnici bošnjačkih partija, elita i nevladinih organizacija doživljavaju kao poruku kolonijalnog upravnika da ne mogu da očekuju favorizovanje programa Alije Izetbegovića i njegovih nasljednika i to im smeta možda još više od navodnog izjednačavanja Alije i Ratka.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar Aleksandar Pavić, komentarišući političku i medijsku buru koja se digla u FBiH, nakon što je Kristijan Šmit izjavio da je neprihvatljivo da u udžbenicima za osnovnu školu budu slike Mladića i Izetbegovića.

Pavić kaže da ga nisu nimalo iznenadile reakcije iz Sarajeva, koje idu čak dotle da se čak traži smjena njemačkog diplomate Kristijana Šmita. Navodi da je za muslimane u BiH, ili bar za njihovu političku elitu, Alija Izetbegović “otac nacije” i izvor njihovog političkog legitimiteta. Stoga bošnjačka elita kako kaže, žestoko reaguje na sve što bi se moglo percipirati kao napad na njega, jer time oni zapravo brane sebe i svoje političke, ekonomske i društvene ambicije i stečene pozicije.

- Naravno, Ratko Mladić im je poseban trn u oku, jer je on uz Radovana Karadžića glavni simbol srpskog otpora realizaciji Alijine “Islamske deklaracije”, odnosno unitarne i centralizovane BiH pod dominacijom radikalnog islamskog faktora - istakao je Pavić.

Smatra i da je za Srbe samo po sebi neprihvatljivo svako izjednačavanje ove dvojice, jer se Alija Izetbegović zalagao za secesiju BiH od Jugoslavije i na kraju je svjesno izazvao krvavi rat, dok je Ratko Mladić najprije bio u službi odbrane zajedničke države, a zatim kada su Alija i njegovi sljedbenici izazvali rat, i u službi odbrane srpskog naroda od novog genocida i ponavljanja scenarija NDH, koji su Alija Izetbegović i njegove pristalice priželjkivali i aktivno na njemu radili.

Ovim povodom juče se oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručujući da je nekadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović nepresuđeni ratni zločinac, čiji amanet danas slijede svi politički predstavnici Bošnjaka u BiH, bez ikakve razlike.

- On je ratni zločinac. I tužilac Haškog tribunala, u to vrijeme Karla del Ponte, rekla je da ga je smrt spriječila da izađe na sud - rekao je Dodik, konstatujući da u FBiH to žele da izbrišu te da svoje ratne zločince proglase herojima, ne samo za svoj narod, nego za sve narode u BiH.

Podsjetio je da je Izetbegović u Drugom svjetskom ratu bio u Handžar diviziji, koja je poznata po tome da je klala i ubijala sve Srbe na koje je naišla, dodajući da je Izetbegović u bivšoj Jugoslaviji ležao zbog radikalne ideologije “Mladih muslimana”.

- I ove posljednje reakcije najbolji su dokaz da su njegovu ideologiju prihvatili svi, bez obzira da li su SDP, SDA kao njegova izvorna stranka, Stranka za BiH ili neka Konakovićeva ili Fortina stranka. Prema njihovim mjerilima, trebalo bi da u naše udžbenike napišemo da je Alija Izetbegović bio mirotvorac, taj koji je svima želio dobro, a istjerao je iz Sarajeva 156.000 Srba, da je Srebrenica bila ono što oni hoće da kažu, da satru svako srpsko poimanje pa i istoriju - istakao je Dodik, podsjećajući da je Izetbegović čovjek koji je rekao da će žrtvovati mir za navodnu nezavisnost BiH.

Kuda su te riječi i poruke odvele BiH, kako kaže, mogli smo vidjeti tokom devedesetih. Kada su u pitanju navodi da je Izetbegović “otac nacije”, Dodik je poručio da to može da bude samo za muslimane i one koji su pratili ideje mladomuslimana iskazane u njegovoj knjizi o islamskoj deklaraciji.

Komentarišući za danas najavljeni protest ispred OHR-a tzv. probosanskih snaga, Dodik je rekao da bi vjerovatno i on bio na tom skupu da nije najavljen kao skup probosanskih snaga.

Udžbenici istorije

Prema riječima predsjednika  Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić nesumnjivo su dio istorije i to, kako je istakao, niko ne može zaobići. 

- Istorija naroda je nezaobilazna, nesumnjivo je da je Izetbegović imao uticaj na istorijska dešavanja, konstituisanje muslimanskog, odnosno bošnjačkog naroda. Nesumnjivo da su istorijsku ulogu imali Karadžić i Mladić i to ne možete da izbrišete - rekao je Dodik, dodajući da Srbi ne pokušavaju da utiču na to kako druga strana piše udžbenike istorije te izrazio žaljenje zbog srpske djece koja uče tu istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana