Aleksandar Raković za „Glas“: Spajić nastavio Đukanovićevim stopama

Veljko Zeljković
Aleksandar Raković za „Glas“: Spajić nastavio Đukanovićevim stopama

Odluka premijera Milojka Spajića da predstavnici Crne Gore u Generalnoj skupštini UN glasaju za usvajanje rezolucije o Srebrenici očekivana je, jer je aktuelni predsjednik Vlade po dolasku na vlast samo nastavio sa antisrpskom kampanjom koju su prije njega vodili Milo Đukanović i DPS.

Kaže ovo u intervjuu za "Glas Srpske" istoričar Aleksandar Raković dodajući kako se radi o takozvanom konvertitskom sindromu, kojem je podlegao i sam Spajić, ne pokazujući pri tome ni trun sramote zbog takve odluke.

- Njega očigledno ne brine to što će na ovaj način zabiti nož u leđa Srbiji i Republici Srpskoj i uopšteno srpskom narodu. To je rezultat podaničke politike, ali i krize identiteta. Oni, nažalost, ne pokazuju ni trunku empatije, a očigledno ih ni savest ne grize – istakao je Raković.

GLAS: Da li ovo može dovesti do nekih novih podjela unutar Crne Gore?

RAKOVIĆ: Svakako neće doprineti poboljšanju odnosa, koji su u proteklom periodu dovedeni na najniži mogući nivo. Spajićeva odluka sigurno će dovesti do novih tenzija. Ali srpski narod koji živi u Crnoj Gori navikao je na ovakve političke izlete i vratolomije i verujem da će ih upamtiti i znati "nagraditi". Ono što je možda najžalosnije jeste da podršku usvajanju ove rezolucije pružaju i oni koji su na vlast došli upravo zahvaljujući srpskim glasovima. Spajić je očigledno nastavio s politikom Đukanovića. Kaže da će Crna Gora glasati za ovu rezoluciju iako zna da je većina naroda protiv usvajanja ovog dokumenta. Možda je ovo dobra prilika da svi progledaju i da na narednim izborima daju glas onima koji će se uistinu boriti za bolji položaj Srba u Crnoj Gori. Ovo što se sada dešava je ozbiljno, jer se radi o stigmama koje zapadne zemlje, pa

i uz pomoć Crne Gore, žele staviti na leđa čitavom srpskom narodu na prostoru Balkana. Nikom u regionu neće biti bolje zbog stavljanja ovih stigmi. Varaju se oni koji tako misle.

GLAS: Da li smatrate da je bilo uticaja, odnosno pritisaka sa strane da Crna Gora bude među onim zemljama koje će podržati donošenje ove rezolucije? Zar možda nije bilo jednostavnije da se ovom prilikom bude uzdržano?

RAKOVIĆ: Ne verujem. Čisto sumnjam, jer su oni već u mnogo navrata pokazali da vode jednu podaničku politiku. Sve će uraditi da se dodvore pojedinim zapadnim zemljama, pa čak i onda kada to one

od njih ne traže. Oni to rade jer smatraju da će se dosadašnji poredak ipak očuvati. Ne vide šta se valja iza brda. To je jedna kratkovida politika, koja će im se obiti o glavu.

GLAS: Kako uopšte gledate na tajming da jedna ovakva rezolucija bude usvojena, ali i to što je njen idejni tvorac i predlagač Njemačka?

RAKOVIĆ: Pa to je jasno kod dan - Nemačka na taj način želi oprati svoju crnu ratnu, odnosno nacističku prošlost, tako što će pronaći nekog drugog u svetu na koga će upreti prst i to na jednoj izmišljenoj i zlonamerno iskonstruisanoj priči. Oni tu kolektivnu krivicu žele svaliti na leđa Srba, naroda nad kojim su oni izvršili genocid. To je, u stvari, klasično skretanje pažnje sa svega onog što se dešavalo tokom Drugog svetskog rata. Ima tu dosta i politike jer, recimo, SAD na ovaj način žele završiti procese koje su započele još devedesetih. Uništili su jednu lepu državu, a za to sada treba okriviti Srbe. Naravno, i ovaj tajming nije slučajno izabran, jer su kreatori ove rezolucije postali svesni da od poraza Rusije nema ništa te im se žuri da završe sa balkanskim poslovima. I to je tako. Ništa se ne bi promenilo ni da su kojim slučajem Srpska i Srbija uvele sankcije Rusiji.

Jasenovac

GLAS: Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nedavno je izjavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Očekujete li da ona bude podržana od strane ostalih partija?

RAKOVIĆ: Ne verujem da će Spajić i njegovo društvo podržati tako nešto. Naći će neki izgovor za tako nešto, u to ne sumnjam. To im nije prioritet. Ako bi kojim slučajem tako nešto i podržali, radilo bi se o taktičkom potezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana