Stoilković: Albanci odlučili da postanu gospodari Sjeverne Makedonije

Srna
Stoilković: Albanci odlučili da postanu gospodari Sjeverne Makedonije

BEOGRAD- Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je da su Albanci, uz prećutnu saglasnost Zapada, odlučili da postanu gospodari Sjeverne Makedonije i da međupolitičke razmirice prijete da prerastu u međunacionalne sukobe.

Stoilković je ukazao da Albanci u Sjevernoj Makedoniji već decenijama ispod žita rade na projektu "velike Albanije", na šta EU i Zapad ćute, ali burno reaguju na pominjanje srpskog svijeta, te da je očigledno da će Srbi morati ozbiljnije da rade na tome.

On je naglasio da će Srbi kao narod biti prinuđeni da se "skupe na jednom mestu".

"To je izazov vremena pred nama. Oni sada prave `veliku Albaniju`, a nas cepkaju na mali milion delova. To neće moći da ima dugi rok trajanja, jer ovoj međunarodnoj zajednici sa ovakvom politikom i praktičnim postupcima rok trajanja polako ističe", rekao je Stoilković.

On smatra da Srbi treba da uvide gdje se nalaze u sadašnjim okolnostima i da na drugačiji način, a ne "grlom u jagode", ozbiljno prionu na stvaranje srpskog svijeta.

Govoreći o otvaranju Spomen-muzeja terorističke OVK-a u selu Sopot kod Kumanova u kojem je glavni eksponat karta "velike Albanije", Stoilković je rekao da je to učinjeno preko noći, bez dozvole nadležnih organa, a u režiji ministarstva na čijem je čelu Albanac.

Stoilković je naglasio da su Albanci, uz prećutnu saglasnost Zapada, odlučili da postanu gospodari Sjeverne Makedonije i da je to jasno izrekao lider albanske partije Demokratska unija za integraciju.

"Možemo i mi da donesemo odluku da budemo gospodari na Mesecu, ali mi to ne zvuči normalno. To su stvari koje se kose sa samom logikom", rekao je Stoilković.

On je ukazao da međupolitičke razmirice prijete da prerastu u međunacionalne sukobe u Sjevernoj Makedoniji, jer su albanski nacionalisti otvorili Pandorinu kutiju nacionalizma po ko zna koji put.

"Ta retorika da ste vi odlučili da nekome budete gospodar nije iz čista mira, već je reč o realizaciji neke agende koja je svima jasna i svi znaju o čemu se radi, ali niko ne želi o tome javno da priča. Nije to ništa ni novo, ni neočekivano, ali jednostavno zabrinjava to što međunarodna zajednica uporno ćuti na sve ove događaje", rekao je Stoilković.

On je ukazao da je porodica njegovog strica bila posljednja srpska porodica koja je napustila selo Sopot, koje su Albanci očistili od Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana