Ako nema dogovora i Dejtona, nema ni BiH

D. Momić, V. Kulaga
Ako nema dogovora i Dejtona, nema ni BiH

Banjaluka - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno je najavio da postoji realna mogućnost da napusti funkciju u Sarajevu ako ne pronađe zajednički jezik sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Dodik, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da ostaje iza svoje izjave da će, ako sa partnerima ne uspije vratiti BiH na pravi put za godinu, napustiti tu instituciju i vratiti se u Banjaluku. On je, govoreći o toj mogućnosti, juče naglasio da nema vremena da dangubi, da se stalno vraća na neka ranije usaglašena pitanja, dodavši da nije otišao u Sarajevo da se slika, zaradi platu i sjedi na beskrajnim sastancima bez rezultata.

- To me ne zanima. Dejtonska BiH je moj cilj, a ne surogat koji ne može da funkcioniše - rekao je Dodik i dodao da nije nepoznato da preispituje boravak u Predsjedništvu čak i prije nego što je izabran.

On je istakao da je prisutna stalna atmosfera blokade i prikazao to kroz posljednje nesuglasicama u vezi sa sporazumom o smanjenju cijene rominga između BiH i država u regionu, a kasnije i sa zemljama Evropske unije za 80 odsto, koji bi trebalo da stupi na snagu od 1. jula. Naglasio je i da ne želi da ponovo razmatra dogovore o stvarima koje su već dogovorili, kao što je trasa autoputa Sarajevo - Beograd.

- Ako smo dogovorili trasu, to je ta trasa. Ako smo dogovorili da treba izvršiti gasifikaciju cijele BiH, nema zaustavljanja i neko iz Sarajeva ne može reći da krak gasovoda iz Srbije ne može proći prema Srpskoj. Ima da prođe - zaključio je Dodik.

Komunikolog Borislav Vukojević smatra da je sasvim realna mogućnost da Dodik ostvari svoj naum.

- O takvom potencijalnom scenariju sam govorio i prije izbora, jer je jednostavno nelogično da Dodik sa svojom politikom zagovaranja posebne Republike Srpske bude član Predsjedništva BiH. Dakle, mislim da je to više nego realan i očekivan ishod banalnosti izbornog sistema BiH - kaže Vukojević.

Prema njegovim riječima, matematika je bila jasna uoči izbora, jer je samo Milorad Dodik mogao pobijediti Mladena Ivanića u toj trci, pa se nije smjelo rizikovati. Slično mišljenje ima i politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, koji kaže da je takav Dodikov potez očekivan.

- To je apsolutno na fonu njegove politike. On je nebrojeno puta rekao da ne gaji nikakve političke emocije prema BiH i da ide na funkciju u Sarajevo da pruži šansu dejtonskoj BiH, a ako za to nema sagovornika da će od BiH potpuno dići ruke - kaže Milivojević.

On dodaje da je moguće i da je Dodikova izjava taktičke prirode, jer želi da pošalje poruku Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću da i on može postavljati uslove.

Zakon

U slučaju da jednom od članova Predsjedništva BiH prestane funkcija prije isteka mandata (umre, podnese ostavku ili na drugi način bude razriješen dužnosti), Zakon o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH predviđa da članovi Parlamenta BiH vrše izbor člana Predsjedništva BiH da bi se popunilo upražnjeno mjesto.

Kandidat može biti samo poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji je iz istog konstitutivnog naroda i koji je izabran sa teritorije istog entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana