Akcize na čekanju: Veće plate i penzije najbolji odgovor na inflaciju

Goran Janjić, Veljko Zeljković
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Direktna podrška privredi i stanovništvu najefikasniji je i najbolji odgovor na uvezenu inflaciju iz evrozone, nastalu zbog pandemije virusa korona, sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji, prije svega onih vezanih za energente.

Istakla je ovo za "Glas Srpske" šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać nakon što Predstavnički dom danas nije prihvatio prijedlog poslanika Saše Magazinovića (SDP BiH) i Branislava Borenovića (PDP) da se na dnevni red sjednice uvrsti inicijativa koja se odnosi na poziv Domu naroda BiH na ukidanje akciza na naftu i naftne derivate na period od šest mjeseci.

Magazinović je istakao je da u toj priči ne postoje etničke grupe.

- Gorivo, koje nam je u prvom planu ne bi pojeftinilo samo 30-40 feninga po litri već mnogo više zbog visoke cijene i PDV-a koji se obračunava na akcizu - naglasio je Magazinović. 

Borenović je istakao da se cijena litre goriva primiče  granici od četiri marke, a potvrdom njihovog prijedloga u Domu naroda može se učiniti da gorivo bude jeftinije i za više od 50 feninga.

- Delegati SNSD-a uporno odbijaju da olakšaju građanima i privredi da prebrode ovaj period divljanja cijena - tvrdi on.

Novaković Bursać je ocijenila da je logično da će se opozicione stranke, s obzirom na to da je predizborno vrijeme, zalagati za ukidanje akciza, poreza i carina.

- Najlakše je doći sa populističkm mjerama, ali kako to sprovesti. To se niko od njih ne pita. Bitno je da dobro zvuči. Mislim da je najbolji način da se stane u kraj ovoj inflaciji povećanje plata i penzija, što su potvrdili mnogi ekonomisti i stručnjaci, te kroz direktnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, kao što su i jednokratne novčane pomoći. Naravno, potrebno je pomoći i našim preduzećima kroz razne vrste subvencija kako bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta - istakla je Novaković Bursać, navodeći da vlasti Srpskoj uskoro planiraju još jedno povećanje penzija u ovoj godini i plata budžetskim radnicima.

Ona je naglasila i da su pojedini mediji iz FBiH pogrešno prenijeli stavove SNSD-a o akcizama, jer niko nije rekao da one u jednom trenutku neće biti ukinute. Navela je da se zbog krize na globalnom nivou, koja će, kako je ocijenila, potrajati, mjerama mora oprezno pristupati, te da stoga SNSD nije za ukidanje carina jer se one u konačnici ne bi odrazile na nivo BiH, nego na entitetske nivoe i tu bi, kako je poručila, nastali problemi.

Da je povećanje plata i penzija najbolji odgovor na galoprirajuću inflaciju, koja je prema podacima Agencije za statistiku BiH dostigla  istorijski rekord od 14,4 odsto, smatra i predsjednik Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je nedavno u intervjuu za naš list istakao da u ovakvim situacijama, nije zagovornik intervencija kroz poresku politiku, već kroz direktne intervencije u pogođenim sektorima.

- Pokazalo se da su mnogi pribjegli tome da se odreknu dijela prihoda pokušavajući da snize cijene, ali nije dalo efekte ni kod njih. Mislim da je najbolje, kad su pojedini slojevi društva posebno pogođeni rastom cijena, a država ima značajan rast prihoda, direktno intervenisati i pomoći najugroženijima - rekao je ranije Tegeltija.
 

Budžet

Poslanici Predstavničkog doma BiH podržali su u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija  i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu. Okvir usvojenog budžeta je 1.073.600.000 KM dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana