Budimir u sudnicu uveden s lisicama na rukama, u nedjelju odluka o pritvoru FOTO

Ž. Domazet, Foto: Klix, Bljesak
Budimir u sudnicu uveden s lisicama na rukama, u nedjelju odluka o pritvoru FOTO

Sarajevo - Predsjednik FBiH Živko Budimir, Petar Barišić, Hidajet Haliliovć, Ivan Jurčević i Saud Kulosman u sudnicu su uvedeni sa lisicama na rukama, javlja reporter "Glasa Srpske".

Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, a Sud BiH će sutra do 12 časova donijeti odluku o tome.

Budimiru, Barišiću, Haliloviću, Jurčeviću i Kulosmanu na teret se stavljaju djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja.

Tužilaštvo BiH predstavljaju Oleg Čavka i Dijana Kajmaković.

Sudija Branko Perić vodi ročište.

U svom izlaganju Tužilaštvo BiH tvrdi da je Budimir vršeći teška krivična djela ugrozio FBiH i državu BiH.

Iznesena je i informacija da je Budimir pomilovao 162 osobe optužene za najteža krivična djela, a u tom istom periodu RS i BiH pomilovale su po jednu osobu što prema tvrdnjama govori o težini djela.

Tvrdi se da je predsjednik FBiH primao mito preko posrednika za pomilovanja koja je potpisivao.

Potvrđeno je da Budimir nije poštovao zakon i nije se kao što je to morao konsyltovao sa potpredsjednicima FBiH prije potpisivanja pomilovanja.

Tužioci su prezentovali više slučajeva primanja mita určenih Budimiru i Barišiću.

Iznesena je bojazan da bi Budimir i Barišić ukoliko im se ne odredi pritvor napustili BiH jer imaju hrvatsko državljanstvo.

Advokati osumnjičenih tražili da se ročište odgodi za sutra.

Advokat Živka Budimira, Branka Praljak je rekla da je već na ovom ročištu povrijeđeno osnovno pravo na odbranu, te da odbrana nije prezentovala nijedan dokaz.

Budimir je rekao da nema namjeru da napusti BiH.

- Razlog da to činim nemam te molim Sud da ne primjeni tu mjeru – rekao je predsjednik FBiH.

Advokat Petra Barišića, Nikica Gržić osporavao je nadležnost Suda BiH u ovom slučaju, tvrdeći kako između BiH i Hrvatske postoji sporazum i u slučaju da Barišić pobjegne, Hrvatska bi vodila proces protiv njega i u Hrvatskoj ili bi ga izručila BiH.

Advokat Sauda Kulosmana, Senad Kreho kaže kako se njegovom klijentu na teret stavljaju dva krivična djela i to protivzakonito posredovanje i davanje mita.

- Tužilaštvo BiH nema nijedan dokaz o tome osim SMS poruke da je dao uputstva nekom Arminu Kulovcu da uplati novac na neki tamo račun – rekao je Kreho.

On tvrdi da se u izvještaju SIPA ne pominju njegova nedjela.

Zubak Dražen Advokat Ivana Jurčevića, Dražen Zubak tvrdi da je Jurčević od oktobra 2012. godine. u lošim odnosima sa Budimirom i Barišićem zbog revizije boraca.

Advokat Hidajeta Halilovića, Milorad Rašević tvrdi da Komisija za pomilovanje koja djeluje pri Federalnom ministarstvu pravde, a u kojoj je radio Halilović nije predložila nijedno pomilovanje u 157 slučajeva koji se pominju kao sporni.

Rekao je da Komisija da je dala negativno mišljenje, da o tome postoje svi zaspisnici i tvrdi da nema nikakvog razloga za određivanje pritvora njegovom štićeniku.

Nakon završenog ročišta Budimir, Barišić, Kulosman, Jurčević i Halilović sudnicu su napustili sa lisicama na rukama.

Hadžić: Sutra više informacija

Advokat Ragib Hadžić je nakon jednoipočasovnog razgovora sa Živkom Budimirom rekao da su “razmijenili neke podatke i činjenice koje su interesantne za odbranu”.

- To ćemo iznijeti sutra, a više informacija u ovom trenutku ne bih iznosio – rekao je Hadžić.

Budimir se jako dobro drži, dodao je, i to mi se dopada.

- On je ubijeđen da je u pitanju nešto sasvim drugo, a ne krivično djelo - rekao je Hadžić.

Upitan da li je u pitanju neki politički proces, Hadžić je rekao da će biti vremena i da se razmotre te stvari.

Istakao je da je krajnji rok da se Sud BiH odredi prema prijedlogu Tužilaštva sutra do 18 časova.

- Danas od 18 časova teče rok kada je riječ o Tužilaštvu BiH, a sutra do 18 časova treba da se održi ročište. Ukoliko će ono biti obavljeno sudija dežurni za prethodni postupak će nas obavijestiti - kazao je Hadžić.

Odgovarajući na pitanje zašto se Budimir branio ćutnjom kazao je da se juče tako branio, a da li će to biti ubuduće vidjeće se.

Budimir se tereti po dvije osnove

Saznajemo da Tužilaštvo Bih Budimira tereti po dvije osnove.

Jedna je sumnja da je primao mito za pomilovanja, a Tužilaštvo BiH insistira kako je on na osnovu Zakona u pomilovanju FBiH trebao tražiti i saglasnost dva potpredsjednika FBiH.

Međutim u članu 2. tog zakona precizira se da će predsjednik FBiH Živko Budimir prije donošenja odluke samo obaviti konsultacije sa potpredsjednicima.

Komisija za pomilovanja federalnog ministarstva pravde koju vodi Hidajet Halilović uputila je prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac, međutim ministar pravde FBiH Zoran Mikulić kazao je da Budimir nije bio obavezean da potpiše prijedlog i da je “odluka bila njegova”.

Budimir pomilovao Švicarca, Orića...

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je u roku od 20 mjeseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dijela kazne oslobodio ukupno 32 zatvorenika, uslovno pustio njih devet, te za čak 59 skratio zatvorske kazne.

Ko je sve među njima?

Od maja 2011. do decembra 2012. godine predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je od 435 zahtjeva za pomilovanje zatvorenika u FBiH, uvažio njih 162. 

Budimir je tako u roku od 20 mjeseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dijela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uslovno pustio njih devet, te za čak 59 skratio zatvorske kazne.

Raspon kazni zatvora na koje su osuđeni pomilovani je od šest mjeseci do 15 godina zatvora.

Ono što je predmet tužilačke istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj potjernici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen BiH.

Prije pomilovanja Švicarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.

Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donesena je 29. augusta prošle godine.

Zanimljivo, prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Živku Budimiru uputio je aktualni ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tokom ove istrage Tužilaštva BiH.

Inače, Tužilaštvo, između ostalog, istražuje i Budimirovo pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je takođe zbog pokušaja ubistva osuđen na 22 mjeseca zatvora.

Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubistvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine. 

Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zbog ubistva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubistva svog muža Halila Rogovića iz Živinica, koji je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu takođe zbog ubistva.

Predsjednik FBiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na deset godina i četiri mjeseca takođe zbog ubistva.

Među ''zvučnim'' imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni komandant srebreničke odbrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri godine.

Primjera radi, u prošloj je godini Predsjedništvo BiH od 22 zahtjeva donijelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je od 90 zahtjeva također donio jednu odluku.

S druge strane, predsjednik Federacije Živko Budimir prošle je godine pomilovao 64 osobe.

Incko začuđen hapšenjem

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv.

On je istakao je da je začuđen načinom hapšenja Budimira te naveo da mu je neobično da se prilikom hapšenja pojavilo 20 televizijskih kamera.

Karkin: Budimir ne želi da ga zastupam

Fahrija Karkin nije više član odbrane Budimira, a umjesto njega u pravnom timu su Branka Praljak, Almin Dautbegović i Ragib Hadžić, advokat iz Zenice i potpredsjednik stranke Stranke pravde i pomirenja.

Advokat Fahrija Karkin izjavio je “Glasu Srpske” da je do prije sat vremena bio advokat Živka Budimira.

- Živko Budimir mi je lično rekao da ne želi da ga ja više zastupam. Prije sat vremena sam se čuo sa tužiocem Olegom Čavkom i pitao da li mogu da posjetim svog klijenta oko 16 časova. On je rekao da nema nikakvih problema i ja sam otišao na porodični ručak - istakao je Karkin.

Prije sat vremena zvala me je tužilac Dijana Kajmaković i rekla mi kako “moj klijent želi da se čuje sa mnom”, dodao je.

- Razgovarao sam sa Budimirom i on mi je zahvalio na dosadašnjem zastupanju. Dok je bio u SIPA bio sam mu dobar advokat, a sada kada je došao u Tužilaštvo više nisam - kazao je Karkin.

Ne znam šta se u roku od sat vremena dogodilo pa da odustane od mene, naveo je Karkin.

Karkin je rekao je da je sinoć u prostorijama Agncije za istrage i zaštitu (SIPA), sa ostalim advokatima, prisustvovao saslušanju njegovog klijenta.

Karkin je rekao da bi bilo vrlo neetički da on predviđa da li će biti uopšte zatražen pritvor za Budimira.

- Nama je sinoć rečeno da će tokom dana glavni tužilac Tužilaštva BiH odlučiti da li će se uopšte slati prijedlog za određivanje pritvora Budimiru - rekao je Karkin.

On je istako da je advokatima vrlo precizno rečeno, i činjenično i pravno, šta se Budimiru stavlja na teret, a to se uglavnom odnosi na molbe za pomilovanja i odluke povodom njih.

Karkin procjenjuje da je hapšenje Budimira izvedeno tako da se tome da publicitet, da bi se na taj način, kako je rekao, “podržao predmet”.

- Svako je za to da se razbija korupcija, međutim nema svaki dan da se hapsi predsjednik i da se opkoljavaju zgrade Predsjedništva - zaključio je Karkin.

Prijedlog pritvora za devet osoba

Tužilaštvo BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora za ukupno devet osoba koje su uhapšene u jučerašnjim akcijama.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se četiri osobe uhapšene u akciji “Memori” sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašćen promet opojnim drogama.

- Biće predložen pritvor za pet osumnjičenih iz akcije “Patriot” i “Pravda”. Prijedlog pritvora biće upućen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu advokata ispitani od strane istražnog tima Tužilaštva BiH. Oni su se branili ćutnjom osim Jurčevića koji je iznio svoju odbranu - kazao je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo BiH predložiti 30 dana mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo.

Istakao je da će pritvor biti predložen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, dodao je on.

- Riječ je o najopsežnijoj akciji u postdejtonskoj BiH kada je riječ o korupcionim djelima čiji su izvršioci visoki funkcioneri - rekao je Grubešić.

On nije otkrio gdje se trenutno nalaze osumnjičeni ali je kazao da je sada odluka na Sudu BiH koji treba u roku od 24 do 48 časova da se odredi prema prijedlogu Tužilaštva BiH.

Budimir prebačen u Tužilaštvo BiH

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je iz pritvorske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, prebačen u Tužilaštvo BiH.

Prema prvim informacijama, do kojih je došao “Glas Srpske” šest osoba koje su juče uhapšene nalaze se u Tužilaštvu BiH, među njima je i savjetnik predsjednika FBiH za pitanja boraca Petar Barišić.

Nezvanično se saznaje da je trojici ili četvorici pritvor već određen.

 Članovi porodice Petra Barišića u Tužilaštvu BiH

U zgradu Tužilaštva BiH ušla je i porodica Petra Barišića, koja se nije dugo zadržala jer im nije dozvoljeno da se sretnu sa njim.

Kako “Glas Srpske” saznaje porodica je ostavila odjeću za Petra Barišića, a potom se udaljila u automobilima “mercedes” i “polo”.

Članovi porodice Petra Barišića nisu davali izjave za medije.

Bošnjakova “slučajno” ispred zgrade Tužilaštva BiH

Novinar “Glasa Srpske” koji se nalazi ispred zgrade Tužilaštva BiH, kaže da se ispred zgrade pojavila i Budimirov savjetnik za medije Laura Bošnjak.

Ona je prisutnim novinarima ponovila iste informacije od juče i rekla kako se “slučajno” našla ispred zgrade Tužilaštva BiH.

- Vozila sam se u taksiju i vidjela novinare - rekla je ona.

Ni Bošnjakova se nije dugo zadržala u zgradi Tužilaštva, a nakon izlaska rekla je da ne zna da li je Budimiru određen pritvor.

Uhapšeni iz SIPA prebačeni u pritvorsku jedinicu MUP-a KS

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će osobe koja su juče uhapšene u okviru akcija “Patriot”, “Pravda” i “Memori”, danas biti ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Nakon toga, Tužilaštvo će za određeni broj osumnjičenih predložiti određivanje pritvora, a za druge mjere zabrane.

“Glas Srpske” saznaje da se uhapšeni više ne nalaze u zgradi SIPA nego u pritvorskoj jedinici MUP-a Kantona Sarajevo.

Svi oni bi Tužilaštvu BiH trebali biti predati između 12 i 13 časova.

U akcijama “Patriot”, “Memori” i “Pravda” uhapšeno 20 osoba

U okviru tri povezane akcije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnih naziva „Patriot”, „Memori” i „Pravda” slobode je lišeno 20 lica, među kojima je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Petar Baršić, potvrdila je službenik SIPA Kristina Jozić.

Ona je novinarima rekla da su akcije izvedene po naredbi Tužilaštva BiH i uz podršku pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), MUP-a Republike Srpske, te MUP-ova Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Lica se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije i podmićivanja, te krivičnih djela organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom narkotika. Danas su pretresi izvršeni na 23 lokacije na širem području BiH - rekla je Jozićeva.

Prema njenim riječima, lica su privedena u službene prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu gdje će biti izvršena kriminalistička obrada koju provode zajednički istražni timovi sastavljeni od predstavnika Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i SIPA.

Nakon kriminalističke obrade uhapšeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Pripadnici SIPA su paralelno sa ove tri akcije izvršili i četvrtu na području Širokog Brijega koja nije povezana sa navedenim akcijama.

- Riječ je o razmjeni informacija i pripadnici SIPA su izvršili pretres lokacije na području Širokog Brijega. Radi se o sumnji na krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama - dodala je Jozićeva.

Operativne akcije Patriot”, „Memori” i „Pravda” su povezane.

Devet osoba koje su uhapšene u okviru operativne akcije „Memori” dovode se u vezu sa slučajem zaplijene 110 kilograma marihuarne u Crnoj Gori u februaru ove godine.

Prvoosumnjičeni iz akcije „Memori” dovodi se u vezu sa pomilovanjima koja se istražuju u okviru akcije „Patriot”, u kojoj je slobode lišeno deset lica uključujući i predsjednika FBiH Živka Budimira.

U okviru akcije „Pravda” uhapšen je predsjednik Komisije za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da su slobode lišeni B. Ž., H. H., P. B., S. K., A. K., M. S., M. P., R. V., E. Ć., A. S., D. M., Đ. V., B. M., B. E., V. S., I. L., M. D. i D. Ž.

Oni se sumnjiče za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres kabinet predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te kabinet predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH.

Pretrsen je i dio prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, a pretreseno je i više stanova na području FBiH.

Mikulić: Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhapšen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

On smatra da je svaka odluka Komisije za pomilovanje koja djeluje pri Federalnom ministarstvu pravde u skladu sa zakonom, te da predsjednik Federacije BiH ima pravo da tu odluku odbije ili da da svoje mišljenje.

Jedino je, kaže, problem ako neko za to uzima novac.

- Predsjednik Federacije ne mora ispoštovati prijedlog Komisije, može ga odbiti ili dati svoje mišljenje, i sve to je u okviru zakona. Koliko god Komisija predloži zahtjeva u okviru je zakona. Koliko god predsjednik da pomilovanja u okviru je zakona i za to ima ustavne ovlasti. Nije to problem, jedino je problem ako neko za to uzima novac - kazao je Mikulić.

On precizira da je Komisija od maja 2011. do decembra 2012. godine predsjedniku FBiH proslijedila oko 440 predmeta, a predsjednik FBiH je dao 116 pomilovanja.

Od toga 50 zahtjeva nije bilo u skladu s mišljenjem Komisije, s obzirom na to da Komisija cijeni i mišljenje suda.
Ministar pojašnjava proceduru prema kojoj se zahtjev za pomilovanje podnosi Federalnom ministarstvu pravde.

Komisija za pomilovanja taj zahtjev obrađuje i upućuje ga sudu koji je dotičnu osobu osudio, a sud daje mišljenje.

Ako se okrivljeni nalazi u zavodu za izdržavanje kazne, mišljenje se traži i od tog zavoda koji ocjenjuje ponašanje okrivljenog, a konsultujuu se i druge ustanove, kao što je ustanova za socijalni rad.

Kada se prikupe sva ta mišljenja Komisija sastavlja izvještaj sa svojim prijedlogom, koji nakon stavljanja potpisa ministra pravde, prosljeđuje predsjedniku Federacije BiH u roku od 60 dana od dana zahtjeva za pomilovanje.

U skladu sa Ustavom i zakonom koji regulše ovu oblast, delegati i članovi Parlamenta Federacije, kao i članovi kantonalnih zakonodavnih tijela, mogu se pozvati na imunitet od krivične i građanske odgovornosti, a predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada, mogu se pozvati na imunitet od građanske odgovornosti.

Osobe koje uživaju ovo pravo mogu se pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru dužnosti tih osoba u navedenim institucijama, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.

U članu 10. Ustava FBiH stoji da se predsjednik FBiH, premijer, zamjenik premijera i članovi vlade ne mogu krivično goniti niti odgovarati u građanskom postupku za bilo koju radnju učinjenu u vršenju funkcije.

U Budimirovom slučaju, on se može pozvati na imunitet, a hoće li biti pritvoren zavisi od toga za šta tačno ga se tereti, sve zavisi od toga radi li se o “grijehu” u vršenju funkcije u vlasti ili o prekoračenju nadležnosti.

Pravnici tumače da se, ukoliko se radi o prekoračenju nadležnosti, krivični postupak može nastaviti, a ukoliko ne, onda Budimir ne može biti pritvoren.

- Ukoliko se predsjednik FBiH Budimir pozove na imunitet tada organi gonjenja moraju zatražiti stav od Mandatno-imunitetne komisije Parlamenta, jer ga je Parlament birao, a ona će odlučiti da li se radi o obavljanju njegovih poslova, kada vide optužni zahtjev, u okviru njegove nadležnosti i tada ga štiti imunitet. Ako je prekoračio ovlasti i radio nešto što je izvan njegovih ovlasti, pogotovo ako postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo, Komisija mu skida imunitet i nadležni organi nastavljaju postupak - kazao je prof. dr. Kasim Trnka za TVSA.

Radončić čestitao agencijama i tužiocima

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić čestitao je danas policijskim agencijama i tužiocima u BiH na uspješnom poslu povodom policijske akcije kojom se rasvjetljava kriminalno i koruptivno djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Radončić je čestitao Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) i Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), navodeći da su profesionalizam i predanost tih agencija na ovom predmetu doveli do toga da nadležni tužioci mogu početi sa procesuiranjem krivičnih djela.

Ministarstvo bezbjednosti BiH nedavno je konstatovalo da se u bezbjednosnim i pravosudnim strukturama BiH konačno počeo stvarati efikasan sistem i ambijent koji će dovesti do energičnog sankcionisanja počinilaca krivičnih djela, bez obzira o kome je riječ ili na kojoj funkciji se nalazi.

U saopštenju se navodi da će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i njihovo nepokolebljivo otkrivanje i dokumentovanje i dalje biti apsolutni prioritet agencija za provođenje zakona.

 

*

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana