Roderik Mur: Malo vjerovatno da će PIC u avgustu okončati superviziju

Željka Domazet
Roderik Mur: Malo vjerovatno da će PIC u avgustu okončati superviziju

Odluka PIC-a o “zamrzavanju” mandata supervizora za Brčko je neka vrsta testa, vrlo važnog testa i za institucije Brčko distrikta i za strane koje su u sporu, odnosno entitete. Međutim, ja ovu odluku ne bih donio da nisam bio siguran da institucije mogu da polože taj test.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” supervizor za Brčko i zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur.

- Vjerujem da OHR neće uvijek biti tu. Kad BiH pristupi u članstvo EU, uvjeren sam da će OHR biti daleko izvan političkog pejzaža ove zemlje - rekao je Mur.

* GLAS: Šta znači odluka o “zamrzavanju” supervizije u Brčko distriktu koja je u srijedu donesena na sjednici PIC-a?

MUR: U suštini postoje dva elementa u vezi sa odlukom koja je donesena na PIC-u. U stvari, donesene su dvije odluke - jednu sam donio ja, a drugu visoki predstavnik, a Upravni odbor PIC-a dao je podršku tim odlukama. Moja odluka jeste da  suspendujem svoje supervizijske nadležnosti i supervizijsku funkciju počevši od 31. avgusta. U tom kontekstu i visoki predstavnik je donio odluku da u Brčko distriktu zatvori kancelariju OHR-a, jer nema smisla da ja obustavim svoja ovlašćenja, a da kancelarija OHR-a nastavi da radi i dalje. Drugi element do koga se došlo na sjednici, mada za to nije bilo potrebno donijeti odluku, bilo je potvrđivanje rada i postojanja Arbitražnog tribunala. Tribunal će nastaviti da postoji sve dotle dok supervizor uz odobrenje visokog predstavnika ne obavijesti Tribunal da su ispunjeni svi uslovi zbog kojih postoji, odnosno da uslovi zbog koji postoji prestaju i više nisu na snazi.

* GLAS: Može li se očekivati da možda 31. avgusta donesete odluku o ukidanju, odnosno zatvaranju supervizije?

MUR: Ne mislim da će do toga doći, ali nije nemoguće. Međutim, velike su sumnje da će se tako nešto desiti. Upravni odbor PIC-a ima ovlašćenja da može donijeti odluku o ukidanju supervizije. Upravni odbor PIC-a je razmatrao i tu mogućnost na posljednjoj sjednici, ali na kraju je podržao ovaj kompromisni pristup.

* GLAS: Kada bi se moglo očekivati da supervizija bude konačno okončana?

MUR: Teško je sada predvidjeti kada bi do toga moglo doći. Supervizor i Upravni odbor PIC-a će i dalje pratiti situaciju u zemlji i šta će se dalje događati poslije stupanja na snagu suspenzije koju smo donijeli. Ovo je neka vrsta testa. Ovo je vrlo važan test i za institucije Brčko distrikta i za strane koje su u sporu, odnosno entitete. Međutim, ja ovu odluku ne bih donio da nisam bio siguran da institucije mogu položiti taj test. Mnogo poštujem to što su institucije Brčkog i građani uradili u proteklom periodu. Pred distriktom i drugim zajednicama u zemlji postoje mnogi izazovi i mislim da će se distrikt s tim moći nositi sasvim dobro.

* GLAS: Kako komentarišete stav Turske da supervizija bude nastavljena u punom kapacitetu?

MUR: Poštujem pozicije Turske. Ona ima neke legitimne bojazni. Objašnjavali su da na Brčko distrikt gledaju kao na uspjeh. I oni podržavaju koncept okončanja supervizije u nekoj vremenskoj tački, međutim, nisu uvjereni da je sada pravi trenutak za to. Oni imaju pitanja o stepenu ispunjenosti uslova iz arbitražne odluke. Uostalom, oni sami treba da kažu kakva su i zašto su takva njihova pitanja, ali poštujem njihov stav.

* GLAS: Čuju se ocjene da je, otkako ste Vi došli na mjesto supervizora, u Brčkom relaksirana situacija. Smatrate li to svojim uspjehom?

MUR: Kad sam došao krajem 2010. godine i preuzeo odgovornost supervizora, tada sam mislio da treba razmisliti o mogućnosti prekida režima supervizije ili naći neki modus tranzicijskog rješenja. Takođe mi se činilo da u međunarodnoj zajednici postoji volja i želja da razmotrimo različite načine rješavanja režima supervizije. Uvidio sam da je načinjen ogroman pomak unutar mandata mojih prethodnika. Na osnovu toga došao sam do zaključka da bih najviše mogao doprinijeti radu institucija u Brčko distriktu da ne vršim funkciju supervizora i ne koristim svoja pravna ovlašćenja. Drugim riječima, da ne donosim obavezujuće odluke umjesto organa vlasti. Činilo mi se da u periodu tranzicije treba da imamo manje zastupljen intervencionizam, što ne znači da moj tim i ja nismo radili jako mnogo. Radili smo na drugi način - iza scene. Pratili smo, posredovali i ohrabrivali. Čak smo nekada posredujući dovodili do rješenja. I tu je postignut veliki uspjeh.

* GLAS: Šta ćete raditi do 31. avgusta, dok ne zamrznete funkciju supervizora?

MUR: Supervizor do 31. avgusta i poslije toga zadržava sva ovlašćenja koja proističu iz konačne arbitražne odluke i drugih pravnih akata kao što je Statut Brčko distrikta. Poslije 31. avgusta odlučio sam da ne vršim svakodnevne aktivnosti funkcije koje sam kao supervizor imao. Do sada smo članovi mog tima i ja bili na sjednicama Skupštine, sastancima koordinacionog tijela, ali od 31. avgusta mi ćemo prestati da radimo takve stvari. Tražićemo od tamošnjih lidera i institucija da vode računa o funkcijama koje treba da vrše.

* GLAS: Kada će biti otvorena kancelarija EU u Brčkom?

MUR: Samo EU zna tačno. Nama su rekli da će to biti u idućih nekoliko mjeseci.

* GLAS: Da li BiH sa OHR-om, za koji se ne zna kada će pakovati kofere, i sa vašom “zamrznutom funkcijom” može u EU?

MUR: Naravno da može. A svakako se nadamo da i hoće. Bio sam iznenađen i očaran na sjednici PIC-a činjenicom da su članice PIC-a rekle da je svih 27 članica EU pružilo punu podršku  evropskoj perspektivi BiH.

* GLAS: To onda može sa vama dvojicom?

MUR: Vjerujem da može i vjerujem da OHR neće uvijek biti tu. Kada BiH pristupi u članstvo EU, uvjeren sam da će OHR biti daleko izvan političkog pejzaža ove zemlje. Stvari treba da evoluiraju u ovoj zemlji kada BiH bude čvrsto na putu ka EU i kada budu ispunjeni uslovi 5+2, onda neće biti potrebe za OHR-om.

* GLAS: Dogovor o vojnoj državnoj imovini je postignut i treba samo da bude izglasan u Parlamentu?

MUR: To je značajan pomak unutar 5+2. Uslov dva je širok i sveobuhvatan. Odnosi se na opštu ocjenu da BiH u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Kada međunarodna zajednica bude uvjerena da je BiH čvrsto na putu ka EU i da poštuje sporazum, onda će moći da se donese odluka o gašenju OHR-a. Pa, vi ste za odlazak OHR-a.

* GLAS: Koje su to najveće opasnosti koje Vi vidite?

MUR: Ima mnogo mogućih izazova i prijetnji u ovoj zemlji. Nadam se da će ova zemlja uspjeti da ih prevaziđe. To su korupcija, organizovani kriminal, vladavina prava, siromaštvo, nezaposlenost i disfunkcionalnost političkih institucija. Određeni trendovi u zemlji postoje da se kreće u pravcu razdvajanja, a ne integracije. Nadam se da bi strategija koju bi zemlja mogla da iskoristi i koja bi uključila rješavanje svih ovih pitanja, bila strategija kretanja u istom smjeru kao i ostalih susjeda oko vas. U smjeru članstva u EU i NATO-u.

* GLAS: Ovo o čemu govorite su evropski zahtjevi, a ne zahtjevi OHR-a i visokog predstavnika, pa šta ćete tu?

MUR: Pa, mi podržavamo evropski put BiH.

Izbori

* GLAS: Turska je takođe zahtijevala da budu nametnuta posebna izborna pravila za Srebrenicu, kao i 2008. godine. Kako komentarišete zahtjev da se visoki predstavnik miješa u izborni proces kao najveće dostignuće demokratije?

MUR: Svaka pripadnica međunarodne zajednice ima pravo samostalno da utvrđuje svoju politiku i inicijative koje želi da pravi sa stanovišta visokog predstavnika, a on ima odgovornost da izvrši konsultacije sa pripadnicama međunarodne zajednice kada se radi o značajnim pitanjima za zemlju. U bezbroj prilika konsultovao sam se sa pripadnicama međunarodne zajednice o pitanju Srebrenice i tog eventualnog izuzetka. Jasno je da ne postoji značajna podrška za takvu akciju visokog predstavnika. I visoki predstavnik i članovi PIC-a su vrlo osjetljivi na pitanje Srebrenice jer je tamo počinjen genocid. Jedan dio kominikea se odnosi na to pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana