I djeca iskopavaju leševe ubijenih

Ž. Dobrić, G. Maunaga
I djeca iskopavaju leševe ubijenih

BANjALUKA - Iskopavanje posmrtnih ostataka ubijenih u proteklom ratu sa dna jezera Perućac je klasična politička zloupotreba, što pokazuje i činjenica da su na iskopavanju angažovane i dvije maloljetne djevojčice.

Rekao je to “Glasu Srpske” izvor blizak Institutu za traženje nestalih BiH.

Pojašnjava da su dvije djevojčice, Elma i Aida Hustić, dovedene da kopaju i da traže posmrtne ostatke, o čemu je izvještavala i Federalna televizija.

Djevojčice su FTV-u rekle da su tu došle da bi pronašle posmrtne ostatke svog djeda i drugih rođaka, ali nisu objasnile ko ih je i kako angažovao.

- Ekshumacija je proces striktno propisan zakonom, mjesto mora da bude propisno obilježeno žutom trakom, a svi učesnici odgovorni i uredno evidentirani, a ne da se pozivaju posredstvom medija kao na radnu akciju - rekao je sagovornik “Glasa Srpske”.

Naglašava i da je činjenica da sarajevski mediji javnosti plasiraju pogrešne informacije da je u jezeru Perućac pronađeno oko “330 tijela” umjesto “posmrtnih ostataka”.

- Poseban problem je to što se na licu mjesta identifikuje da kosti pripadaju Bošnjacima i na taj način se ovaj slučaj politizuje - istakao je taj izvor.

Dodaje da je šokantna i činjenica da je ranije na iskopavanje posmrtnih ostataka iz Perućca bilo dovedeno oko 50 mudžahedina iz džamije Kralja Fahda iz Sarajeva.

Član Kolegijuma direktora Instituta Marko Jurišić kaže da ne zna kako se moglo desiti da djevojčice rade na ekshumaciji.

- Tužilac nadgleda sav posao, on je šef i odgovoran je za kompletan proces. Predmet vode tužilaštva iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva - kaže Jurišić.

On je potvrdio da nisu tačne tvrdnje da je do sada pronađeno oko 330 tijela.

- Pronađeno je, kako mi to stručno kažemo, 330 tijela/slučajeva. Recimo, ako se pronađe jedna kost ona se vodi pod jedan slučaj, a kasnije se analizom DNK sastavljaju ostali dijelovi. Recimo, od pet ili deset slučajeva može da bude sastavljeno jedno tijelo. Uvijek bude manji broj kompletiranih tijela od broja tijela/slučajeva - istakao je Jurišić.

Dodao je da je juče trebalo da bude završen zajednički rad sa predsjednikom Komisije za nestala lica Srbije Veljkom Odalovićem i sa njihovim istražnim tužiocem. Oni rade na svojoj obali rijeke Drine.

U okružnim tužilaštvima u Bijeljini i Istočnom Sarajevu juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu. Ni u kancelarijama ombudsmana BiH i RS juče nije bilo nadležnih.

Udruženje porodica nestalih “Višegrad '92.” saopštilo je juče da će ekshumacija trajati i iduća četiri dana i pozvalo dobrovoljce da u traženju pomognu timovima iz Instituta.

Punjenje jezera

Postepeno punjenje jezera Perućac trebalo je da počne juče u 18 časova puštanjem vode iz Hidroelektrane u Višegradu, a to neće ugroziti proces ekshumacije posmrtnih ostataka na ovom području, izjavila je portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

Ona je dodala da je odluku o puštanju vode donijelo Ministarstvo energetike Srbije, te da će se jezero puniti svaka dva dana po dva metra.

Save the Children

U organizaciji “Save the Children ” rekli su da rade na osnovu UN Konvencije o pravima djeteta i zalažu se za postupanje u najboljem interesu djeteta.

- U skladu sa članom 32, to podrazumijeva i zaštitu djece od obavljanja poslova koji mogu da budu štetni ili se mogu negativno odražavati na zdravlje djeteta, njegov fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj. Ipak, pojedinačni članovi Konvencije moraju se interpretirati u svjetlu prava djeteta da traže, dobiju ili daju informacije, u skladu sa članom 13, kao i imajući u vidu razvojne sposobnosti djeteta i njegov/njen uzrast - kažu u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana