Zvaničnik CIA: Ukrajina namjerava zadržati neko vrijeme dio osvojene ruske teritorije

Tanjug
Foto: LSM.lv

VAŠINGTON - Ukrajinska vojska namjerava da „određen period vremena“ zadrži dio ruske teritorije koji je osvojila, a očekivana ruska kontraofanziva biće teška borba, izjavio je danas zamjenik direktora CIA Dejvid Koen.

On je dodao da će ruski predsjednik Vladimir Putin morati da se „suoči sa reperkusijama u svom društvu“ zbog gubitka dijela ruske teritorije, prenijela je agencija Rojters. 

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula upad u ruski region Kurska, gdje je, kako tvrdi, osvojila 100 naselja, dok ruske snage nastavljaju da polako napreduju u istočnom regionu Donjecka. 

Ukrajina sada navodi da kontroliše više od 1.200 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kurska. 

Koen je kazao da vjeruje da će Putin pokrenuti kontraofanzivu, ali očekuje da će to za Ruse biti teška borba. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u utorak da će se rat sa Rusijom naposljetku okončati dijalogom, ali da Kijev mora da bude u snažnoj poziciji, kao i da će predstaviti plan američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu i njegovim potencijalnim nasljednicima. 

Putin je kazao da svaki dogovor mora da počne od ukrajinskog prihvatanja „realnosti na terenu”, što bi značilo da Rusiji ostaju znatni dijelovi četiri ukrajinska regiona kao i Krim, podsjetio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana