Zvaničnik Bijele kuće: Razgovaraćemo o tome da li Bajden treba da nastavi trku

Tanjug
Zvaničnik Bijele kuće: Razgovaraćemo o tome da li Bajden treba da nastavi trku

VAŠINGTON - Najviši zvaničnik Bijele kuće Dejvid Akselrod izjavio je danas da će se voditi razgovori o tome da li bi demokratski kandidat i predsjednik SAD Džo Bajden trebalo da nastavi predsjedničku trku.

"Postoji osjećaj šoka oko njegovog nastupa na debati. Kako je njegov glas zvučao i to što je delovao malo dezorijentisano.

Razgovoraćemo o tome da li treba da nastavi (trku)", rekao je i Akselrod, koji je bio i predizborni zvaničnik bivšeg predsjednika Baraka Obame, prenosi NBC.

Bajdenov nastup u debati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom izazvao je novu rundu kritika od strane demokrata, uključujući i razmišljanja o tome da li bi trebalo da ostane na vrhu liste.

Kako prenosi portal, demokratski zvaničnici u velikoj meri nastavljaju da pružaju podršku Bajdenu i tvrde da slab učinak u debati ne menja osnovne uloge na izborima.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, čije se ime često navodi kao potencijalni alternativni kandidat, rekao je novinarima nakon debate da Bajden ne bi trebalo da odstupi.

U modernoj eri, navodi se, nacionalna stranka nikada nije pokušala da zameni svog kandidata, prvenstveno zbog toga što partijska pravila onemogućavaju zamenu kandidata bez njihove saglasnosti. Jedini verodostojan scenario da demokrate dobiju novog kandidata bio bi da Bajden odluči da se povuče, kao što je to uradio Lindon Džonson 1968. godine, piše NBC.

Ako bi Bajden odustao pre nego što je planirano da bude formalno nominovan u avgustu, to bi "otvorilo vrata" za sve demokrate, jer ne postoji mehanizam da on ili bilo ko drugi odredi izabranog nasljednika.

Da bi neko bio nominovan, potrebna je većina od oko 4.000 delegata. Bajden je osvojio 3.900 glasova.

Prema nedavnim reformama, više od 700 superdelegata stranke, poslanici i uglednici, ima pravo da glasa samo ako niko ne osvoji većinu na prvom glasanju, tako da bi njihovi glasovi mogli da budu ključni.

Bajden bi imao određeni uticaj na svoje obećane delegate, ali na kraju oni mogu da glasaju kako žele, tako da bi kandidati najvjerovatnije vodili kampanju kako bi pridobili svakog pojedinačnog delegata, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana