Zvaničnici EU osudili atentat na Trampa

Srna
Foto: Tanjug/AP

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je duboku šokiranost pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Duboko sam šokirana pokušajem atentata na Trampa tokom predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji", navela je Fon der Lajenova na društvenoj mreži "Iks".

Ona je Trampu poželjela brz oporavak.

Predsjednik Evropskog parlamenta Roberta Mecola napad je nazvala "užasnim", te dodala da "političko nasilje ne smije da postoji u našim društvima".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel osudio je pokušaj atentata na Trampa, naglašavajući da su slični događaji neprihvatljivi u demokratiji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron smatra da pokušaj atenta predstavlja "tragediju za naše demokratije".

Njemački kancelar Olaf Šolc nazvao je pokušaj atentata na Trampa "odvratnim činom", koji je opisao kao prijetnju po demokratiju.

Tramp je povrijeđen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Naoružani napadač i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dvije osobe koje su prisustvovale mitingu teško su povrijeđene, saopštila je tajna služba.

Federalni istražni biro saopštio je da je dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks identifikovan kao "subjekt umiješan" u pokušaj ubistva Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana