Zgrada gradske skupštine u Bordou zapaljena tokom protesta VIDEO

Tanjug
Zgrada gradske skupštine u Bordou zapaljena tokom protesta VIDEO

BORDO - Zgrada gradske skupštine u Bordou zapaljena je sinoć tokom protesta koji se održavaju širom Francuske zbog planiranih reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Izgorio je ulaz u gradsku kuću u ovom gradu na jugozapadu Francuske nakon cjelodnevnih protesta i sukoba, prenosi BiBiSi.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za požar koji su vatrogasci brzo ugasili.

Na proteste širom zemlje  je izašlo više od milion ljudi, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu se okupilo gotovo 120.000 demonstranata.

Policija je u prestonici bacila suzavac na demonstrante, a širom Francuske uhapšeno je 80 osoba.

Protesti su izazvali prekide u željezničkom saobraćaju, kao i u radu rafinerija nafte, a danas su rad prekinuli i nastavnici i zaposleni na aerodromu Šarl de Gol.

Protesta je bilo i u Nantu, Ruanu i Renu.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin saopštio je da je na protestima 149 policajaca povrijeđeno, kao i desetine demonstranata, a 172 osobe su uhapšene širom zemlje , od  toga 33 u Parizu.

Na proteste u Francuskoj, zbog najavljene reforme koja podiže starosnu granicu za penzonisanje sa 62 na 64 godine, izašlo je juče više od milion ljudi, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu se okupilo gotovo 120.000 demonstranata.

Sindikat CGT je saopštio da je 3.5 miliona ljudi protestovalo u četvrtak, što je jednako prethodnom rekordu od 7.marta.

Protesti su izazvali prekide u željezničkom saobraćaju, kao i u radu rafinerija nafte, a juče su rad prekinuli i nastavnici i zaposleni na aerodromu Šarl de Gol.

Protesta je bilo i u Nantu, Ruanu i Renu, navodi BiBiSi.

Do sada je bilo devet dana protesta od januara,  a sindikati su pozvali na nastavak sljedećeg utorka, koji bi se poklopili sa najavljenom zvaničnom posjetom britanskog kralja Čarlsa Trećeg zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana