Žestoki sukobi u pojasu Gaze, Egipat posreduje u prekidu vatre

Tanjug
Žestoki sukobi u pojasu Gaze, Egipat posreduje u prekidu vatre

TEL AVIV - Palestinski militanti ispalili su juče stotine raketa iz pojasa Gaze na Izrael, dok je Izrael nastavio sa serijom vazdušnih napada u kojima su ubijena 23 Palestinca, uključujući tri visoka militanta i najmanje 10 civila.

Državna egipatska TV stanica objavila je da Egipat ulaže napore u posredovanju za prekid vatre.

Međutim, kako navodi Asošiejted pres, borbe su se intenzivirale sinoć, pri čemu nijedna strana nije pokazala znake povlačenja.

Izraelska vojska je jutros rano saopštila da izvodi vazdušne napade na ciljeve militantne grupe Islamski džihad u Gazi.

Prema izvještajima palestinskih medija, napadi su bili usmjereni na posljednji sprat zgrade u stambenom kompleksu u južnom pojasu Gaze, pri čemu su poginule najmanje dvije osobe, uključujući komandanta Islamskog džihada.      

Izraelska vojska nije saopštila detalje, niti se militantna grupa oglašavala povodom najnovijeg vazdušnog napada na kompleks koji je izgradio Katar.

U televizijskom obraćanju u udarnom terminu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izjavio da je Izrael zadao žestok udarac militantima, napominjući da još nije završeno.

-Poručujemo teroristima i onima koji ih šalju - vidimo vas gdje god da ste. Ne možete se sakriti, a mi biramo mjesto i vrijeme da vas napadnemo - upozorio je on, dodajući da će Izrael takođe donijeti odluku kada će se uspostaviti primirje.

Kako prenosi AP, ovo su bile najteže borbe između dvije strane u posljednjih nekoliko mjeseci, a taj region je sve bliži potpunom ratu.

Izrael je izbjegao napade na vladajuću militantnu grupu Hamasa, ciljajući samo na manju i militantniju frakciju Islamskog džihada, dok je Hamas, takođe ostao po strani.

Izrael i Hamas su vodili četiri rata otkako je islamska militantna grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Kasno sinoć egipatski televizijski kanal “Ekstra Njuz”, koji ima bliske veze sa egipatskim bezbjednosnim agencijama, saopštio je da je Kairo posredovao u prekidu vatre.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da Egipat posreduje u mirovnim naporima, ali da će Izrael procijeniti situaciju na osnovu akcija na terenu, a ne deklaracija.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan je istakao potrebu za deeskalacijom napetosti tokom razgovora sa šefom izraelskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Hanegbijem, saopštila je Bijela kuća u srijdu.

UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da su pogibije civila u Pojasu Gaze neprihvatljive i poziva da se to odmah zaustavi, saopštio je zamjenik portparola UN Farhan Hak.

-Izrael mora da poštuje svoje obaveze u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, što uključuje srazmjernu upotrebu sile i preduzimanje svih izvodljivih mjera predostrožnosti da se poštede civili i civilni objekti - rekao je Hak, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana