Ukrajinske snage probile liniju fronta, više od 100.000 vojnika juriša na Zaporožje

Agencije/GS
Foto: RG.ru

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - 472 dan.

U Zaporoškoj oblasti ponovo se intenziviraju borbe, ukrajinske snage pokrenule ofanzivu, ali su se, nakon pretrpljenih gubitaka, povukle.

Iz Hersonske oblasti evakuisano više od 1.500 ljudi, nakon diverzije na Kahovskoj hidroelektrani.

Ukrajinske snage probile liniju fronta: Vode se krvave borbe za svaki metar zemlje više od 100.000 vojnika juriša na Zaporožje

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage u prethodnih 48 sati napravile značajan pomak na istoku i jugoistoku Ukrajine.

- Ukrajinske snage su vjerovatno napravile značajan napredak i probile su prvu liniju ruske odbrane, međutim, napredak u ostalim oblastima je nešto sporiji - navelo je ministarstvo odbrane i navelo da se pojedine ruske jedinice haotično povlače kroz minska polja koja su sami postavili i da trpe velike gubitke.

Gardijan prenosi da je rusko ratno vazduhoplovstvo bilo neuobičajeno aktivno na jugu Ukrajine gdje vazdušni prostor pruža veće mogućnosti Rusiji nego u ostalim dijelovima zemlje.

- Nejasno je da li taktički udari imaju efekat - ističe britansko ministarstvo u najnovijem izvještaju.

Politiko: Ukrajinska protivofanziva pojačava, ali nailazi na čvrst otpor Rusa.

Politiko takođe prenosi da se ukrajinska protivofanziva pojačava, ali da nailazi na čvrst otpor Rusa.

- Ukrajinske snage udvostručile su napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporožju, ali se suočavaju sa snažnim ruskim otporom. Obe strane tvrde da su protivnicima nanijele teške gubitke u poslednjih nedelju dana - navodi Politiko. 

Ukrajina: Snage ukrajinske vojske napredovale do 1.600 metara oko Bahmuta

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta koga su ruske snage nedavno osvojile nakon višemjesečnih žestokih borbi. Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Vagner, nazvao je povlačenje ruskih trupa kod Bahmuta sramotnim.a

Ukrajinske snage su tokom noći između 7. i 8. juna pokrenule ofanzivu u Zaporožju, ali su ih Rusi brzo odbacili na početne položaje, navodi američki Institut za proučavanje rata koji svakodnevno izvještava o situaciji na frontu. 

Ukrajinci su prema satelitskim snimcima u jednom momentu uspjeli da probiju prvu rusku liniju nekih 15 kilometara jugoistočno od strateškog grada Orihiva, ali su odbačeni na početne položaje.

 

SAD: Žestoke borbe oko Velike Novosilke

Amerikanci su takođe primijetili da se vode žestoke borbe oko Velike Novosilke koja se nalazi na granici Zaporožja i Donjecka.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina o borbama, između ostalog i o velikom napadu ukrajinske 47. mehanizovane brigade, koji je prema njegovim riječima odbijen u višečasovnoj bici u Zaporožju.

Vojni stručnjaci su i prije početka kontraofanzive predviđali da je Zaporožje najvjerovatniji glavni cilj Ukrajinaca s obzirom na to da bi im oslobađanje tog područja omogućilo napredovanje prema Berdjansku, Melitopolju i Tokmaku odvajajući Rusiju od okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

Više od 100.000 ukrajinskih vojnika u Zaporožju

Ukupan broj ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu navodno je veći od 100.000.

- Ukupna grupacija Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu prema našim podacima premašuje 100.000 boraca. U ovom trenutku u ofanzivi je neposredno angažovana relativno mala grupa - rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Glavne rezerve nalaze se daleko od linije fronta i raspoređene su u dijelu Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve, prenosi Rojters. 

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine
- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Njemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Poslije referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

 

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila djelimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije.

Kanadski premijer Trudo u iznenadnoj poseti Kijevu

Očekuje se da se kanadski premijer Džastin Trudo sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i da potvrdi podršku Otave vlastima u Kijevu.

Bijela kuća: Rusija je dobila nekoliko stotina dronova od Irana

Bijela kuća je saopštila da "izgleda da Rusija pojačava vojnu saradnju sa Iranom" i da je dobila nekoliko stotina ofanzivnih dronova koje koristi prilikom napada na Ukrajinu.

 Žestoke borbe u Donjeckoj oblasti

Žestoke borbe vode se u Donjeckoj oblasti, saopštile su i ukrajinske i ruske vlasti.

Ukrajina je evakuisala više ljudi u oblasti Herson, gde su, prema navodima zvaničnika, najmanje četiri osobe poginule u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka.

Ukrajinska Južna komanda: Ubijene tri osobe u ruskom napadu dronovima na Odesu

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su u ranim jutarnjim časovima ubijene tri osobe, a najmanje 10 je povređeno u ruskom napadu dronovima na oblast Odesu. Komanda dodaje da su ruske snage koristile iranski dron "šahid" kako bi napali taj region, a sve bespilotne letelice su uništene, preneo je "Kijev independent".

Dijelovi pogođenih dronova zahvatili su soliter, zbog čega je izbio požar koji su vatrogasci ugasili. Štete je bilo i na okolnim zgradama. Vojna administracija oblasti Sumi, na severoistoku Ukrajine, takođe je danas objavila da su ruske snage granatirale sedam zajednica u toj oblasti i da je ranjena jedna osoba.

Putin: Rusija posle 7. ili 8. jula počinje da razmešta taktičko naoružanje u Belorusiji

Rusija će poslije 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

- Situacija je u celini stabilna, čak bih rekao, dobra. Sarađujemo u toj sferi. U vezi s najosetljivijim pitanjima, o kojima smo s dogovarali, sve teče po planu – 7. ili 8. jula se završava priprema odgovarajućeg naoružanja i odmah ćemo početi da radimo na tome da na vašoj teritoriji razmestimo odgovarajuće vidove naoružanja. Sve teče po planu i sve je stabilno - rekao je Putin.

Presretnuta tri ukrajinska udarna drona

Predstavnik ruskih bezbednosnih snaga saopštio je da su tri ukrajinska udarna drona presretnuta kod Zaporoške nuklearke sredstvima za elektronsko ratovanje, prenosi 24sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana