Nebenzja: Oružje koje se isporučuje Kijevu pada u ruke kriminalaca i terorista

Tanjug
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 410. dan. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i Avdijevke. Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedjelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procurili u javnost, prenio je "Gardijan".

Nebenzja: Oružje koje se isporučuje Kijevu pada u ruke kriminalaca i terorista

Oružje koje se isporučuje Kijevu pada u ruke kriminalaca i terorista, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije.

"Rusija je dugo skretala pažnju na to da će oružje kojim se pumpa kijevski režim dovesti do toga da će se ono naći na crno tržište i u ruke organizovanog kriminala i terorista. To sada potvrđuju činjenice", rekao je Nebenzja.

On je istakao da je oružje koje su isporučile zapadne zemlje počelo da se pojavljuje u raznim evropskim zemljama, dopunjavajući arsenal organizovanog kriminala, što priznaju i predstavnici evropske policije.

Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 106 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oslobođeni vojnici će biti prebačeni u Moskvu na lečenje, biće im pružena sva medicinska i psihološka pomoć.

Oslobađanje Marinke se odlaže zbog činjenice da ukrajinske trupe stalno dovlače rezerve

Oslobađanje Marinke se odlaže zbog činjenice da ukrajinske trupe stalno dovlače rezerve, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Po njegovim riječima, 75 odsto Artjomovska je oslobođeno.

On je naglasio da je još rano govoriti o potpunom oslobađanju grada, u zapadnom dijelu grada su i dalje žestoke borbe. Ruska zastava je podignuta na upravnoj zgradi Artjomovska, što je formalni znak kontrole nad gradom.

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da Ukrajinci ne treba da čekaju „čarobne" datume za kontraofanzivu, jer se ona dešava svaki dan.

„Ukrajinska kontraofanziva se dešava svakog dana. Ne čekamo čarobne datume, radimo mirno, sistematski i dosljedno... Informaciona pompa ne ide u prilog planovima ukrajinskih odbrambenih snaga", napisao je Danilov na Tviteru.

Oružane snage Ukrajine su povlačeći se iz Artjomovska digle u vazduh zgradu gradske administracije,

Oružane snage Ukrajine su povlačeći se iz Artjomovska digle u vazduh zgradu gradske administracije, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

On je istakao da ima mnogo posla oko obnavljanja grada, ali da već postoji iskustvo Marijupolja.

„Obišao sam grad i vidio razorne posljedice dejstava kijevskog režima. Ima mnogo posla da se obnovi, ali već imamo iskustvo Marijupolja – uspjećemo... Obnovićemo grad... Praktično nema cijelih zgrada, skoro sve su oštećene, ali ćemo sve izgradi", rekao je Pušilin.

On je dodao da se evakuacija civila iz Artjomovska nastavlja.

„Sada se nastavlja sa evakuacijom civila, gdje je to moguće. Smještamo ih u druga naselja DNR", precizirao je Pušilin.

Još dvije bogomolje pod jurisdikcijom Pravoslavne crkve Ukrajine

Još dva hrama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u ukrajinskom gradu Netišin u Hmeljničkoj oblasti prebačena su pod jurisdikciju šizmatske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), saopštio je izvršni odbor gradskog savjeta.

-Mještani Netešina glasali su da Saborni hram čudotvorne ikone nesagorive kupine i Crkva Svete Paraskeve pređu u nadležnost PCU -  navodi se u objavi na "Fejsbuk" nalogu savjeta.

U objavi se navodi da su na sastanku odobrene izmjene i dopune statuta obje verske kongregacije i da su izabrani predsjednici i članovi njihovih parohijskih vijeća.

Podaci ukrajinske službe koja pruža informacije o javnim registrima pokazuju da je od početka godine 10 parohija Hmeljničke oblasti prešlo u nadležnost PCU.

Prema ukrajinskom zakonu, da bi bilo kakva promjena nadležnosti nad bogomoljom bila validna, mora da dobije podršku barem dvije trećine određene vjerske kongregacije, prenio je TASS.

Šizmatska crkva preuzela je 2. aprila saborni hram u Hmaljnickom, a opštinski savjeti Kamenec-Podolske i Hmeljničke oblasti odlučili su da oduzmu pravo kanonskoj UPC da koristi zemlju na kojoj su izgrađene crkve. Udruženje pravoslavnih novinara saopštilo je u subotu, 8. aprila, da je oko 200 članova šizmatske PCU potpisalo peticiju da se "zaplijeni" Saborni hram Aleksandra Nevskog u Kamenec-Podolskom.

Takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine osnovana je 2018. godine spajanjem šizmatske organizacije, koje su naknadno dobile autokefalnost od carigradskog patrijarha Bartolomeja.

Ruska pravoslavna crkva i Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ne priznaju autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine.

CNN: Ukrajina morala da promijeni vojne planove nakon curenja informacija iz Pentagona

Ukrajina je morala da promijeni neke vojne planove nakon što su procurjela povjerljiva dokumenta Pentagona, rekao je za CNN izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Američka medijska kuća navela je da je pregledala 53 dokumenta koja su procurjela, od kojih djeluje da su svi sastavljeni u periodu između polovine februara i početka marta.

Jedan dokument otrkiva da su SAD špijunirale Zelenskog.

-To nije iznenađenje - rekao je izvor blizak Zelenskom.

Sirski: Rusija u Bahmutu prešla na taktiku spržene zemlje iz Sirije

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da su „ruske snage u Bahmutu počele da koriste taktiku spržene zemlje“ i dodao da je situacija u gradu teška, ali pod kontrolom.

-Neprijatelj je prešao na takozvanu „sirijsku“ taktiku spržene zemlje. Vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i položaje. Odbrana Bahmuta se nastavlja. Situacija je teška, ali pod kontrolom - naveo je Sirski, prenosi Ukrajinska pravda saopštenje pres službe odbrambenih snaga Ukrajine.

Sirski je naglasio da su ukrajinski vojnici iscrpeli pripadnike ruske paravojne grupe Vagner, pa je Rusija prinuđena da u butku za Bahmut uključi specijalne snage i vazdušno-desantne jedinice. Kako se navodi, Sirski je 9. aprila posetio najteže sektore fronta na Bahmutskom pravcu.

Dokumenti Pentagona: Ukrajinska PVO bi mogla brzo da ostane bez municije

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedjelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procurili u javnost, prenio je "Gardijan".

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku "povjerljivo", do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćen.

Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

U saopštenju od nedjelje, iz Pentagona su poručili da provjeravaju vjerodostojnost fotografisanih dokumenata koji "djeluju da sadrže vrlo osjetljiv materijal".

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je "Njujork tajms", dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu "totalno smanjene" do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, istakao je njujorški list, citirajući visoke vojne zvaničnike SAD.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentarisao procure informacije, ali je rekao za "Vol strit džornal" da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vrijeme, posebno za S-300 i Buk.

-Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posljedice po Ukrajinu mogle bi da budu veoma opasne. Ovo nije vrijeme za odugovlačenje - rekao je on, apelujući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Američki zvaničnici vjeruju da je očigledno curenje velike količine povjerljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

Generalštab Ukrajine: Nastavljaju se žestoke borbe oko Bahmuta i Avdijevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i ​​Avdijevke.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju da glavne napore usmjeravaju na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je tokom proteklog dana odbijeno više od 40 napada ruskih snaga.

-U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da vodi ofanzivna dejstva, pokušavajući da preuzme punu kontrolu nad gradom Bahmutom, nastavljaju se žestoke borbe - navedeno je u saopštenju.

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu, prema navodima Generalštaba Ukrajine, ruske trupe nastavljaju da utvrđuju položaje.

Patrijarh Kiril: Rusija i Zapad u vojnom sukobu zbog različitih vrijednosti

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio je danas da Zapad i Rusija ne dijele iste vrijednosti, što je, kako je naveo, dovelo do vojnog sukoba u Ukrajini.

Tokom noći vazdušna uzbuna u osam oblasti

Vazdušna uzbuna bila je oglašena u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao i u Autonomnoj Republici Krim, prenio je Ukrinform.

Uzbuna je oglašena oko jedan sat po lokalnom vremenu, ali nije bilo izvještaja o vazdušnim napadima.

               

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana