Željeznički saobraćaj u Francuskoj se postepeno normalizuje poslije sabotaža

Tanjug
Željeznički saobraćaj u Francuskoj se postepeno normalizuje poslije sabotaža

PARIZ - Željeznički saobraćaj u Francuskoj danas je počeo da se vraća u normalu pošto su inženjeri radili čitave noći da poprave oštećene signalne stanice i kablove.

Napadi, koji su se dogodili u noći između četvrtka i petka, doveli su do poremećaja u željezničkom saobraćaju juče, na dan otvaranja Olimpijade, a pogođene su bile linije između Pariza i drugih velikih gradova kao što su Lil, Bordo i Strazbur, prenosi danas Frans24.

Napad na liniji Pariz-Marsej je spriječen, saopštila je francuska državna željeznica SNCF.

-Na istočnom pravcu saobraćanje brzih vozova je normalno nastavljeno od jutros, dok na linijama na sjeveru, u Bretanji i na jugozapadu 70 odsto vozova ima kašnjenja od sat do dva - navela je danas željeznica.

Kompanija Eurostar saopštila je da je otkazala četvrtinu polazaka između Londona, Pariza, Brisela i Amsterdama, kao i da će otkazati oko petinu polazaka tokom vikenda. Britanski premijer Kir Starmer bio je prinuđen da umjesto brzim vozom putuje avionom na ceremoniju otvaranja Olimpijade koja je održana sinoć. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Na više lokacija na željezničkoj mreži u noći između četvrtka i petka presječeni su ili zapaljeni optički kablovi u blizini pruga koji obezbjeđuju prenos sigurnosnih informacija vozovođama. Izvor blizak istrazi naveo je da je riječ o dobro pripremljenoj operaciji koju je organizovala “ista struktura”.

Parisko tužilaštvo je pokrenulo istragu o oštećenju imovine koje će vjerovatno nanijeti štetu fundamentalnim nacionalnim interesima, a u nju je uključeno više od 50 istražitelja, naveo je drugi izvor.

-Naše obavještajne službe i policija su mobilisani kako bi pronašli i kaznili počinioce ovih kriminalnih akata - objavio je na platformi Iks premijer Gabrijel Atal, dodajući da su napadi pripremljeni i da predstavljaju koordinisane akte sabotaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana