Zelenski: Vojska neće napustiti Bahmut

GS
Foto: Twitter

KIJEV - Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski insistira na tome da se ukrajinske snage neće povući iz Bahmuta, uprkos naznakama prije nekoliko dana da je povlačenje neizbježno.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da se u ponedjeljak sastao s najvišim ukrajinskim generalima više od sat vremena kako bi razgovarali o situaciji u Bahmutu i da je njihova direktiva bila jasna: "Nemojte se povlačiti". Umjesto toga, "Pojačaj".

Najviši ukrajinski vojni zapovjednik, general Valerij Zalužnji, i zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, prenijeli su ovu poruku Zelenskom.

Njihovu preporuku - da ostanu i bore se - "jednoglasno je podržalo osoblje", rekao je Zelenski. “Nema dijela Ukrajine za koji se može reći da se može napustiti”, dodao je Zelenski.

"Ne postoji ukrajinski rov u kojem bi otpornost i junaštvo naših ratnika bili zanemareni", dodao je Zelenski.

Bahmut, opustošeni grad u regiji Donbas, postao je žarište široke vojne akcije Moskve u istočnoj Ukrajini.

Sedmomjesečna bitka za grad postala je najduži neprekidni napad Rusije od specijalne vojne operacije prošle godine, a borbeno okruženje postalo je posebno brutalno, s niskim temperaturama i gubicima koji su se gomilali na obje strane, prenosi "TelegraphIndia”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana