Zelenski: Uz dozvolu za gađanje ruskih aviona, ne bi bilo udara na Harkov

Tanjug
Zelenski: Uz dozvolu za gađanje ruskih aviona, ne bi bilo udara na Harkov

KIJEV- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se ruski napad na civilne kuće u Harkovu ne bi dogodio da je Ukrajina imala dozvolu da napadne ruske vojne letjelice.

"Ruski napad na Harkov je samo na ljude, na obične kuće. U akciju spasavanja uključene su sve službe. Hvala svima koji trenutno pomažu da se spasu životi. Ovaj udar izveden ruskom vođenom vazdušnom bombom. Udarac koji se ne bi desio da su naše odbrambene snage bile u stanju da unište ruske vojne letjelice tamo gdje se nalaze. Potrebna su nam snažna rješenja naših partnera da zaustavimo ovaj teror", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je istakao da je to apsolutno pravedna potreba i da nema racionalnog razloga za ograničavanje Ukrajine u odbrani. 

"Potrebne su nam sposobnosti dugog dometa. Za Ukrajinu nam je potrebna primena sporazuma o protivvazdušnoj odbrani. Ovo spasava živote", istakao je ukrajinski predsjednik.

Premijer Denis Šmihal pozvao je partnere da dozvole uništavanje vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, nakon što je ruska vazdušna bomba pogodila stambeni objekat u Harkovu.

"Da bi se spriječile ovakve tragedije, Ukrajini se mora dati prilika da uništi vojne ciljeve na teritoriji Rusije. Za to je potrebno više oružja i odlučnost partnera. Moramo zaustaviti teror i zaštititi živote mirnih ljudi", napisao je on na Telegramu.

Šmihal je napomenuo da su Rusi danas pogodili višespratnicu u Harkovu vođenom vazdušnom bombom. U napadu je poginulo pet osoba, a povrijeđeno je na desetine ljudi, uključujući i djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana