Poljska i Njemačka razmještaju sisteme „Patriot" na granici s Ukrajinom

GS/Agencije
U toku je 292. dan rata u Ukrajini
Foto: Agencije | U toku je 292. dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV - U toku je 292. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vašington će nastaviti da isporučuje Kijevu sisteme PV.

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je sa Vladimirom Zelenskim o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu. 
Ruska vojska napreduje na cijeloj liniji fronta, Kijev prebacuje dodatne snage u pravcu Svatovska.

16.30 - Ukrajina: Najmanje dve osobe poginule u ruskom granatiranju Hersona

Najmanje dve osobe su poginule, a pet je ranjeno u Hersonu na jugu Ukrajine u, kako je regionalni guverner Jaroslav Januševič rekao, masovnom granatiranju ruskih snaga, prenosi Rojters.  

Ukrajinska vojska ušla je u grad Herson pošto su ga ruske snage napustile 11. novembra.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da ruske snage od tada granatiraju grad sa suprotne strane reke Dnjepar.

15. 24 - Poljska i Njemačka razmještaju sisteme „Patriot" na granici s Ukrajinom

Poljska i Njemačka će tokom naredni dana početi da razmještaju njemačke raketne komplekse „Patriot" na granici s Ukrajinom, rekao je poljski predsednik Andžej Duda nakon sastanka s predsjednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

„Nadam se da će se narednih dana nadležne grupe poljskih i njemačkih stručnjaka sastati, utvrditi mjesto za postavljanje baterija sistema 'Patriot', a da će se potom te baterije uskoro pojaviti kako bi stvorile fizičku zaštitu", rekao je Duda.

On je dodao da je Poljska do sada Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

„Treba podržavati Ukrajinu na vojnom planu. Poljska omogućava takvu vojnu podršku, pored ostalog, i stvaljanjem na raspolaganje svoju teritoriju za realizaciju te podrške", rekao je Duda.

Poljska je Ukrajini isporučila tenkove, samohodne haubice, protivraketne sisteme, dronove, municiju i drugu vojnu opremu i tehniku.

14.34 - Lokalni načelnik: Dvoje poginulo u masovnom granatiranju Hersona

Najmanje dve osobe su poginule, a pet je ranjeno u Hersonu na jugu Ukrajine u nakon, kako je regionalni načelnik Jaroslav Januševič rekao, "masovnog granatiranja" ruskih snaga.

Ukrajinska vojska ušla je u grad pošto su ga ruske trupe napustile 11. novembra. Ukrajinski zvaničnici tvrde da ruske snage od tada granatiraju grad sa suprotne strane reke Dnjepar.

13.25 - Vatikan želi da bude mjesto pregovora Moskve i Kijeva

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin kaže kako vjeruje da bi Vatikan bio pogodno mjesto za pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

"Vatikan bi mogao da bude pogodno mjesto za pregovore, naša želja je da ponudimo prostor gde bi se strane mogle sastati i započeti dijalog bez ikakvih prethodnih uslova, gdje će sami morati da definišu model pregovora", rekao je Parolin, prenosi Tas.

Vatikan je često iskazivao spremnost Svete stolice da posreduje kako bi došlo do dijaloga između Rusije i Ukrajine.

13. 26 - Objavljena vazdušna opasnost u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i dijelovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

12.27 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Na Kupjanskom i Krasno-Limanskom pravcu je likvidirano oko 70 ukrajinskih vojnika, uništena su tri oklopna vozila i pet automobila;

- Na Donjeckom pravcu je spriječen pokušaj neprijatelja da izvrši kontranapad na ruske položaje, uništeno je do 30 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dva pešadijska vozila i tri pikapa;

- U Zaporoškoj oblasti je uništeno skladište sa municijom 102. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;

- U Harkovskoj oblasti je uništen ukrajinski bacač raketa „Smerč", a u DNR-u sistem „Grad";

- U DNR-u su oborena dva ukrajinska aviona MiG-29, kao i dva helikoptera Mi-8;

- Ruska vojska je oborila i šest ukrajinskih dronova, a presrela je i dve balističke rakete „Točka-U2" i dva sistema „Himars".

11.39 - Portparol Ratnog vazduhoplovstva ukrajinskih snaga Jurij Ignat rekao je da sistemi PVO Ukrajine ne mogu da obaraju balističke rakete.

„Danas balistika nije dostupna za obaranje sistemima protivvazdušne odbrane koje imamo u upotrebi. Stoga je najefikasniji metod uništavanja ovih raketa na startu, gdje se one nalaze", citira ukrajinski list "Vesti" Ignata.

11.01 - Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jasinovatu, Mineralno i Kaštanovo, ispalivši oko 20 granata za 15 minuta, saopštili su u administraciji Donjecke narodne Republike.

Na Donjeck je bilo ispaljeno pet granata, kalibra 155 mm.

10.02 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u razgovoru sa američkim liderom Džozefom Bajdenom rekao da je 50 odsto energetske infrastrukture zemlje uništeno tokom ruskog granatiranja, navodi se na sajtu Zelenskog.

Predsjednik Ukrajine je takođe konstatovao pomoć koju su SAD pružile u obnavljanju energetskog sistema Ukrajine i izrazio nadu da će biti produbljena saradnja u ovoj oblasti.

Pored toga, Zelenski je pozvao Bajdena da pomogne u formiranju PVO.

9:44 - Kijev najavio kaznene mjere protiv više velikodostojnika UPC

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mjera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševjekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

"Činimo sve da obezbjedimo da 'država-agresor' ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mjere u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savjet bezbjednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplijenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

9:35 - Naselje Marinka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) nalazi se 70 odsto pod kontrolom savezničkih snaga, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

„Vode se borbe neposredno unutar same Marinke. Oko 70 odsto Marinke je već pod kontrolom naših jedinica", rekao je on.

Pušilin je napomenuo da se borbe u gradu vode u stambenim četvrtima.

 

8:41 - Zelenski: U Odesi djelimično obnovljeno snabdjevanje strujom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da su specijalizovane ekipe angažovane na hitnim popravkama elektroenergetske mreže nakon ruskih napada i ublažavanja nestašice struje u mnogim dijelovima Ukrajine, posebno u crnomorskoj luci Odesi.

U ovom trenutku postalo je moguće djelimično obnoviti snabdjevanje strujom u Odesi i drugim gradovima i okruzima u regionu Odese", rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Naglasio je da se čini sve kako bi se maksimalno osposobila elektroenergetska mreža oštećena u ruskim vazdušnim udarima.

8:14 - Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da ruske snage napreduju duž cele linije razdvajanja.


7.33 - Kijev je rasporedio dodatne snage na pravcu Svatovsko u Donbasu, rekao je Sputnjiku Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, pozivajući se na obaveštajne podatke.

„U rejonu naselja Steljmahovka (sjeverozapadno od Svatova) otkriveno je dodatno prebacivanje neprijateljskih snaga i sredstava", rekao je Maročko.

On je pojasnio da je jačanje pozicija povezano sa trenutnim uspesima ruskih trupa na ovom pravcu.

7.11 - Američki predsjednik Džozef Bajden smatra isporuke sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini prioritetom za Sjedinjene Države.

„Predsjednik Bajden je naglasio da Sjedinjene Države daju prioritet naporima da ojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kroz pomoć u sferi bezbjednosti", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Napominje da je američki predsjednik podsjetio da je Vašington 9. decembra objavio o slanju dodatne municije i opreme u iznosu od 275 miliona dolara, uključujući sisteme za suzbijanje bespilotnih letilica.

Bajden je takođe skrenuo pažnju na izdvajanje 53 miliona dolara „za podršku energetskoj infrastrukturi za jačanje stabilnosti energetskog sistema Ukrajine", što je objavljeno 29. novembra, piše Bijela kuća.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana