Zelenski: Ukrajina će uzvratiti nakon ruskog napada

Tanjug
Zelenski: Ukrajina će uzvratiti nakon ruskog napada

VARŠAVA - Ukrajina će uzvratiti nakon što je u ruskom raketnom udaru poginulo najmanje 29 ljudi i oštćena dečja bolnica u Kijevu, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski.

On je nakon današnjeg sastanka sa poljskim premijerom u Varšavi, sa kojim je potpisao bezbjednosni sporazum, kao i uoči samita NATO-a u Vašingtonu ove nedjelje, pozvao saveznike Kijeva da daju čvrst odgovor na napad Rusije, prenosi Rojters.

''Mi ćemo uzvratiti tim ljudima, dostavićemo snažan odgovor sa naše strane Rusiji, svakako. Pitanje našim partnerima je: da li oni mogu da odgovore?“, rekao je on.

Naglasio je da Kijev treba da bude u mogućnosti da koristi oružje koje mu isporučuju njegovi partneri u cilju gađanja lokacija u Rusiji sa kojih su navodno pokrenuti napadi.

Poručio je da Zapad mora da odobri korišćenje njegovog oružja na teritoriji Rusije, ili saveznici ''žele opet da vide ovakve napade''.

On je takođe rekao da je Poljska bila otvorena za ideju obaranja ruskih raketa koje su išle ka teritoriji NATO-a dok su još bile iznad ukrajinskog tla.

''Ovde nam je potrebna jasna saradnja unutar NATO-a, jer takve akcije zahtjevaju takvu zajedničku odgovornost NATO-a.

Mi smo otvoreni za to, logika pokazuje da bi to bila apsolutno efikasnija akcija", ocenio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je takođe saopštio da će zatražiti sednicu SB UN zbog ruskih napada, kao i da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje.

Tusk je dodao da se u vladi Poljske razgovara o tome načinima da se pomogne u snabdijevanju Ukrajine energijom pre zime, dok Rusija cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Očekuje se da će Zelenski krenuti na samit u Vašington kasnije tokom dana, nakon što završi posetu Poljskoj, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana