Zelenski tražio od Zapada široki spektar sistema naoružanja

GS/Agencije
U toku je 299. dan rata u Ukrajini
Foto: Fondsk.ru | U toku je 299. dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV- U toku je 299. dan rata u Ukrajini. Najžešće borbe vode se na istoku zemlje. Napadi bespilotnim letjelicama u Kijevu i na jugu Ukrajine. Nakon napada došlo do novih restrikcija struje.

Peskov: Rusiji potrebno vreme da odgovori na gasne sankcije

Rusiji će trebati vremena da odmjeri prednosti i nedostatke i izabere odgovor na nove gasne sankcije, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
    
"Svakako će biti potrebno vrijme da se temeljno odvagaju sve dobre i loše strane pri pronalaženju rješenja. Znate da je naftni proces malo odugovlačen. Ipak, odgovor Moskve na gornju cijenu nafte biće objavljen. Isto će se desiti i da gasom", istakao je Peskov, prenio je TAS S.
    
Pokušaji Zapada da nametne gornju granicu za cijene ruskog gasa zadiru u tržišne mehanizme, kazao je on.
      
"Ovo je kršenje tržišnog procesa određivanja cijena, zadiranje u tržišne procese. Svako pozivanje na utvrđivanje gornje granice cijene gasa je neprihvatljivo", rekao je portparol Kremlja.
    
Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cijene gasa, objavio je ranije danas na Tviteru portparol Češke, koja predsjedava rotirajućim predsjedništvom EU.
    
Dogovor je uslijedio nakon višenedeljnih pregovora o ovoj hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u cijelom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu.

Parlament Rumunije odobrio je na sednici održanoj u ponedeljak formiranje borbene grupe saveznika NATO-a na teritoriji te zemlje, pod rukovodstvom Francuske, prenosi agencija Agerpres.
Za takvu odluku glasalo je 309 poslanika, a petoro je bilo protiv, navodi agencija.

U Donjeckoj Narodnoj Republici od početka eskalacije sukoba poginula su 4.392 civila, među kojima 132 deteta, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska vojska ispalila je večeras 15 raketa na Kalinjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Deficit električne energije u Kijevu raste, večeras je dostigao oko 50 odsto, saopštio e gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko

Putin: Održavam kontakte s kolegama, uključujući Makrona
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da održava kontakte s kolegama iz drugih zemalja, uključujući i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

„S mnogim partnerima održavam odnose. Uključujući predsednika Francuske. Zaista održavamo kontakt telefonom", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
Putin je podsetio na to da je Makron i „nakon početka specijalne vojne operacije dolazio u posete Moskvi".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema izgleda za održavanje mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u bliskoj budućnosti.

"Nisam optimista u pogledu mogućnosti efikasnih mirovnih pregovora u bliskoj budućnosti. Verujem da će se vojna konfrontacija nastaviti i mislim da ćemo morati da sačekamo dok ne budu bili mogući ozbiljni mirovni pregovori", rekao je Gutereš.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će 2023. godine ipak biti postignut mir u Ukrajini.

Rakete "Patriot" biće blizu granice sa ukrajinom

Njemački raketni sistem "MIM-104 patriot" biće razmješten na teritoriji Poljske u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Blaščak je rekao u novembru, kada su dva projektila pala na poljsku teritoriju na granici sa Ukrajinom i usmrtile dvije osobe, da Varšava razgovara sa Berlinom o isporuci njemačkog sistema "patriot" Poljskoj.

Njemački ministar odbrane Kristne Lambreht potvrdila je da su dvije zemlje postigle dogovor o razmještanju ovog odbrambenog sistema u Poljskoj i zajedničkoj zaštiti poljskog vazdušnog prostora, prenio je "Sputnjik".

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Vinickoj, Dnjepropetrovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, gradu Kijevu i gradu Zaporožju.

U Ukrajini se ne planira novi talas mobilizacije poslije Nove godine, saopštio je predstavnik komande Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Roman Gorbač.

Zelenski tražio od zapadnih lidera isporuku širokog spektra sistema naoružanja

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih lidera, uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka, da pojačaju isporuku širokog spektra sistema naoružanja toj zemlji.

"Tražim od vas da povećate mogućnost isporuke sistema protivvazdušne odbrane našoj zemlji i da pomognete da se ubrzaju relevantne odluke koje će naši partneri doneti", zamolio je Zelenski Sunaka tokom obraćanja putem video-linka na sastanku u Letoniji sa čelnicima zemalja Zajedničkih snaga za brzo djelovanje predvođenih Velikom Britanijom.

Samit se održava u Rigi, a osim Britanije tu grupu čine i Danska, Island, Litvanija, Letonija, Estonija, Norveška, Finska, Švedska i Holandija.

Moskva: Planovi Grčke da preda Kijevu S-300 - neprijateljski

Planovi Grčke da isporuči S-300 Ukrajini predstavljaju provokaciju, svu vojnu tehniku poslatu Kijevu uništiće Oružane snage Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da grčko rukovodstvo u poslednje vrijeme sve više izjavljuje da je spremno da Ukrajini isporuči protivvazdušne raketne sisteme S-300PMU-1 bazirane na ostrvu Krit, pod uslovom da u zamjenu dobije dodatni broj američkih PVO sistema „Patriot".

„Smatramo provokativne planove za isporuke kijevskom režimu S-300 i drugih ruskih/sovjetskih sistema za protivvazdušnu odbranu otvoreno neprijateljskim prema Rusiji", ističe se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Zelenski: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Belorusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Bjelorusije, u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vježbe.

Zvaničnici u Kijevu mjesecima upozoravaju da bi susjedna Bjelorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemjesečnom ratu, prenosi Rojters.

„Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Bjelorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije”, rekao je Zelenski poslije sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

Putin danas dolazi u Bjelorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posjetu bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

Bjelorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dozvolila je da ruske snage koriste njenu teritoriju za napade u Ukrajini, koji su počeli 24. februara, ali se nije direktno pridružila borbama, navodi britanska agencija.
 

Vazdušna opasnost u Kijevu i sedam oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći u Kijevu, Vinickoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti i u dijelu Zaporoške oblasti i DNR pod kontrolom Kijeva.

Eksplozije su se čule u Dnjepru i Kijevu, prenijeli su ukrajinski mediji.

Proteklog dana su tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

On je dodao da je u borbama ubijeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, pet oklopnih transportera, dvije jedinice artiljerijskog oruđa i 17 specijalnih vozila, prenosi “Sputnjik”.

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je za televiziju “Rusija 24” da su tokom noći ruske snage uništile dio položaja Oružanih snaga Ukrajine, sa kojeg su juče izvršeni napadi na Donjeck.

Prema njegovim riječima, izvedeni su napadi na ukrajinske snage u Avdejevci, Krasnogorovki, kao i u zapadnom dijelu Marjinke, koja za sada nije pod kontrolom Rusije.

U Kijevu se danas uvode vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija.

Osim toga, vanredna i havarijska isključenja struje nastavljaju se u Odeskoj oblasti, javljaju lokalne vlasti.

Oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko saopštio je da je komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila oko 800 mobilisanih vojnika u rejon Artjomovska u DNR, od kojih većina nije prošla obuku i ne vlada oružjem.

Ukrajinske snage su tokom noći gađale Kijevski okrug Donjecka, na koji je ispaljeno tri granate kalibra 155 milimetara.

U LNR je gađano i selo Novosjolovka, na koje je ispaljeno pet raketa iz višecjevnog bacača raketa “Himars”.

Gradonačelnik ukrajinske prijestonice Vitalij Kličko saopštio je da je nekoliko eksplozija odjeknulo u Ševčenkovskom okrugu Kijeva.

U Kijevskoj oblasti oštećeni su objekti kritične infrastrukture, saopštio je na svom Telegramu načelnik vojne administracije ovog regiona Aleksej Kuleba.

On je dodao da se trenutno radi na otklanjanju posljedica napada. /kraj/vj
 

U ruskom napadu dronovima na Kijev pogođena vitalna infrastruktura
 

U najnovijim ruskim napadima na Kijev i  okolinu jutros je pogođena “vitalna infrastruktura”, saopštile su ukrajinske vlasti dodajući da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili oko 15 od 20 dronova usmerenih na prestonicu.
Rusija je u napadima širom Ukrajine jutros upotrijebila oko 35 dronova “šahid” iranske proizvodnje, od kojih je 30 uništeno, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su dronovi lansirani sa istočne obale Azovskog mora.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je izjavio da, prema prvim informacijama, u napadu na glavni grad Ukrajine nije bilo mrtvih ili povrijeđenih, a medicinske ekipe su na mestima udara u okrugu Solomjanski i Ševčenkijski, prenosi Rojters.

„Rezultat napada na prestonicu su oštećeni objekti vitalne infrastrukture”, saopštio je Kličko na Telegramu.

Načelnik kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba izjavio je da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće.

U Kijevu i okolini se čulo nekoliko ekplozija, a po svjedočenju očevidaca, požar je izbio u centralnom gradskom delu Ševčenkijski, prenijela je britanska agencija.

Solomjanski okrug u zapadnom dijelu Kijeva je prometno saobraćajno čvorište, gdje je smještena željeznička stanica i jedan od dva putnička aerodroma u gradu, navodi britanska agencija.

U Kijevu su nakon napada ponovo uvedene vanredne restrikcije struje, saopštio je dobavljač električne energije.

Zelenski je u nedjelju ponovo pozvao zapadne saveznike da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada usmerenih na energetsku mrežu u zemlji koju je zahvatila ledena zima, navodi Rojters.


Ruske trupe smještene u Bjelorusiji započinju vojne vježbe
 

Ruske trupe koje su u oktobru premještene u Bjelorusiju započeće taktičke vojne vežbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Poslije obavljenih taktičkih vežbi će komanda iznijeti završnu procenu borbene gotovosti i spremnosti jedinica”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz saopštenja ne proizilazi kada i gdje u Bjelorusiji će se održati ove vojne vježbe.

Rusija je u oktobru poslala oko 9.000 vojnika u Belorusiju, prenosi Interfaks.
 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana