Zelenski traži zakon kako bi izdajnicima bila oduzeta državna odlikovanja i počast

Tanjug
Zelenski traži zakon kako bi izdajnicima bila oduzeta državna odlikovanja i počast

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je večeras parlament da usvoji zakon koji bi definisao procedure za oduzimanje najviših odlikovanja i počasti državnim "izdajnicima”.

Zelenski, u noćnom video-obraćanju, nije imenovao zvaničnike koji bi trebalo da budu predmet predloženog zakona. On je rekao da se tom mjerom nastoji "vratiti pravda" usmjerena na one koji su aktivnostima izgubili pravo na svako poštovanje Ukrajinaca.

-Potreban je pravni mehanizam da se takvim pojedincima oduzmu sve državne nagrade i počasne titule - rekao Zelenski. "Oni zaslužuju samo jednu titulu - titulu izdajnika", naveo je Zelenski.

I njihova prava „nagrada“ će, kako je naglasio, biti ta da odgovaraju Ukrajini i ukrajinskom narodu za sve učinjeno protiv “naše države, naroda i naše nezavisnosti”.

Zakon će se, kako je naveo, odnositi na sva državna priznanja, uključujući i najviše - odlikovanje Heroja Ukrajine.

Od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. stotine Ukrajinaca su optuženi za saradnju sa Moskvom, uključujući brojne istaknute ličnosti. Među njima je i Viktor Medvedčuk, biznismen magnat i šef kabineta bivšeg predsjednika Leonida Kučme, koji je nakon masovne razmjene zatvorenika stigao u Moskvu u septembru 2022. Bilo koji zakon bi se mogao primijeniti i na bivšeg premijera Nikolu Azarova koji je pobjegao iz Ukrajine tokom pobune 2014. koji je sa vlasti uklonio predsjednika Viktora Janukoviča, pošto je osuđen za izdaju u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana