Zelenski stavio veto na zakon o dodjeli skoro 16 miliona dolara Muzeju Holodomora

Tanjug
Zelenski stavio veto na zakon o dodjeli skoro 16 miliona dolara Muzeju Holodomora

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski stavio je veto na prijedlog zakona o izdvajanju 15,6 miliona dolara za završetak izgradnje Nacionalnog muzeja Holodomora-genocida.

Prijedlog zakona je vraćen u Skupštinu sa preporukama predsjednika. Skupština je 13. jula podržala izdvajanje sredstava za rekonstrukciju prve faze i puštanje u rad druge faze muzeja.

Bivši ministar kulture Oleksandr Tkačenko kritikovan je zbog ove odluke, što je izazvalo pozive na mudrije korišćenje državnog budžeta tokom rata, prenosi Kijev independent.

Tkačenko je branio taj potez, rekavši da on igra ulogu u dobijanju međunarodnog priznanja Holodomora kao genocida. On je takođe napomenuo da će završetak Muzeja poslužiti za obilježavanje 90. godišnjice Holodomora.

Ovo pitanje je doprinijelo rastućem nezadovoljstvu Tkačenkom u javnosti. Peticija kojom se poziva na njegovu smjenu u junu je dostigla 25.000 potpisa, što je minimalni iznos potreban da bi vlada razmatrala taj prijedlog.

Zelenski je potom zatražio od premijera Denisa Šmihala da razmisli o smjeni Tkačenka 20. jula, a parlament ga je konačno razriješio 27. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana