Iz zarobljeništva u Ukrajini oslobođeno 90 ruskih vojnika

GS/Agencije
Iz zarobljeništva u Ukrajini oslobođeno 90 ruskih vojnika

MOSKVA, KIJEV-Širom Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Gardijan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je zamjenika šefa Ukrajinske službe bezbjednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsjedničkom ukazu.

Iz zarobljeništva u Ukrajini oslobođeno 90 ruskih vojnika

  Iz ukrajinskog zarobljeništva pušteno je danas 90 ruskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA novosti.

„Danas je, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno 90 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti", navodi se u saopštenju.

Avioni vojno-transportne avijacije isporučiće oslobođene vojnike u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju.

Svim vojnim licima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć.

Šojgu: Raste broj gubitaka u redovima ukrajinske vojske

Pojačana isporuka oružja Kijevu ne vodi ka uspjehu ukrajinskih snaga na bojnom polju, jer raste broj gubitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

-Podrška koju kijevske vlasti dobijaju od članica NATO-a ne vodi ka uspjehu ukrajinskih snaga na bojnom polju. Baš suprotno, primjetno je povećanje gubitaka među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Šojgu na sastanku sa najvišim zvaničnicima vojske.

On je dodao da su gubici u ukrajinskoj vojsci samo u februaru povećani za više od 40 odsto na mjesečnom nivou i da su premašili 11.000.

Kijev: Bahmut tokom noći napadnut više od 50 puta

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ruske snage tokom noće izvele 50 vazdušnih i pet raketnih napada, dok su ukrajinske snage odbile njih 37.

U najnovijem izvještaju se kaže i da su ukrajinske snage izvele 15 vazdušnih napada na ruske snage, te da je oboren ruski Su-25, devet dronova iranske proizvodnje, kao i osam drugih dronova.

Zelenski smijenio zamjenika šefa tajne službe

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je zamjenika šefa Ukrajinske službe bezbjednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsjedničkom ukazu.

Osim njega, smijenjen je i šef Odjeljenja za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, šef Odjeljenja za zaštitu državnih tajni Igor Nosko, šef SBU za oblast Zaporožje Boris Bezruki i šef SBU za oblast Sumi Eduard Fedorov, prenio je Kijev independent.

Zelenski je već postavio ljude na dvije od četiri pozicije koje su bile upražnjene.

Zvaničnik NATO: Rusija u Bahmutu izgubila pet puta više vojnika od Ukrajine

Obavještajna služba NATO procjenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je vojni zvaničnik Sjevernoatlanske alijanse za CNN.

On je ukazao da je odnos pet prema jedan baziran na procjeni obavještajne službe.

Zvaničnik je govorio za Si-En-En pod uslovom da ostane anoniman, jer mu nije dozvoljeno da priča o obavještajnim podacima.

On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina  pretrpela značajne gubitke u odbrani grada.

Ukrajinski zvaničnici su nekoliko puta rekli da su naneli teške gubitke Rusiji koja pokušava da zauzme Bahmut.

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da su ruski napori da se osvoji Bahmut značajno pogoršali sposobnost Moskve za dodatne ofanzive.

-Ruska vojska će se vjerovatno mučiti da održi neku naknadnu ofanzivnu operaciju narednih mjeseci, što će Ukrajini dati šansu da preuzme inicijativu u ratu - navodi se u saopštenju Instituta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana