Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA,KIJEV- Rat u Ukrajini – 403. dan. Kijev se sprema za proljećnu kontraofanzivu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je ruskim snagama još imaju vremena da odu – inače će biti uništeni. Generalni sekretar Jens Stolteberg potvrdio je da Finska i zvanično pristupa Alijanski. Šef IAEA Rafael Grosi otputovaće sutra u Kalinjingrad na pregovore o nuklearki Zaporožje. Zapadni saveznici poslali su Kijevu pomoć od 65 milijardi evra, MMF kredit od 2,7 milijardi dolara, a Poljska "migove 29".

Zapad ubjeđuje Gruziju da uđe u sukob sa Moskvom

Zapad prisiljava Gruziju da uđe u vojni sukob sa Rusijom, ubjeđujući Tbilisi da je sada dobar trenutak da vrati kontrolu nad Abhazijom i Južnom Osetijom, izjavio je direktor ruske Strane obavjšetajne službe Sergej Nariškin.

"Vidimo stalne pokušaje Vašingtona, Brisela, Londona i drugih gradova Zapada da ubijede gruzijsko rukovodstvo da otvori takozvani drugi front", rekao je Nariškin na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

On je istakao da Zapad pokušava da ubijedi gruzijsko rukovodstvo da je sada pravi trenutak da se vrati kontrola nad teritorijama Abhazije i Južne Osetije.

Nariškin je napomenuo da Poljska želi da zauzme dijelove zapadne Ukrajine.       

Belova: Nijedan slučaj odvajanja djece od krvnih srodnika

Rusija je od februara prošle godine prihvatila više od pet miliona izbjeglica Donbasa, među njima 730.000 djece, i nije poznat nijedan slučaj odbajanja djece od krvnih srodnika, izjavila je ruski komesar za prava djece Marija Lavova Belova.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su djeca došla u pratnji roditelja ili staratelja.

Belova je naglasila da njena Komisija nije upoznata ni sa jednim slučajem djeteta iz istočne Ukrajine koje je odvojeno od krvnih srodnika i prebačeno u neku hraniteljsku porodicu.

Ona je odgovarala na optužbe Međunarodnog krivičnog suda iz Haga koje je 17. marta izdalo nalog za njeno i hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina na osnovu optužbi za navodne ratne zločine nezakonitog deportovanja djece iz područja Ukrajine koje su osvojile ruske snage.

Belova je istakla da su te optužbe lažne, javio je Rojters.

Ruski dronovi napali ukrajinsku luku Odesa

Ruske bespilotne letjelice pogodile su stratešku ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je zabilježena "šteta".

"Postoji šteta", navodi se u saopštenju bez dodatnih detalja koji upozoravaju na mogući drugi talas napada.

Lavrov: EU je izgubila Rusiju kao partnera

Rusija smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za ruske novine.

"Evropska unija je izgubila Rusiju, ali ona je kriva za to. Zemlje članice EU i sami lideri Unije otvoreno izjavljuju potrebu da se Rusija strateški porazi. Iz tih razloga smatramo da je EU neprijateljska organizacija", rekao je Lavrov.

Između ostalih razloga, Lavrov je ukazao i na upumpavanje municije i oružja režimu u Kijevu, kao i slanje instruktora i plaćenika u Ukrajinu.

Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene". Zelenski je rekao da ne može da iznosi konkretne detalje o predstojećoj kontraofanzivi, "jer ne možemo dati priliku teroristima iz Ruske Federacije da se pripreme za naše metode i korake ka deokupaciji", prenosi Kijev Indipendent. Diskusije oko kontraofanzive traju mjesecima, a Zelenski je 25. marta rekao da je kontraofanziva odbačena zbog nestašice naoružanja, uključujući tešku opremu i borbene avione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana