Zelenski produžio period ratnog stanja za 90 dana

GS/Agencije
Zelenski produžio period ratnog stanja za 90 dana

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 348. dan. Situacija duž linije fronta na istoku Ukrajine je sve teža. Kanadska ministarka odbrane Anita Anand podijelila je na Tviteru sliku prvog tenka "leopard" koji je ta zemlja donirala Ukrajini kako stiže u Poljsku. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov više neće obavljati tu funkciju.

Zelenski produžio period ratnog stanja za 90 dana

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski produžio je ratno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, navodi se u prijedlogu zakona predatom ukrajinskoj Vrhovnoj radi.

U dokumentu se podsjeća da trenutno ratno stanje i mobilizacija ističu 19. februara.

-Produžiti period ratnog stanja u Ukrajini od 19. februara u 4.30 časova za još 90 dana - navedeno je u dokumentu.

Kijev je proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju na početku ruske specijalne vojne operacije u februaru prošle godine, a u novembru je to produženo do 19. februara.

Prvi "leopard" iz Kanade stigao u Poljsku

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand podijelila je na Tviteru sliku prvog tenka "leopard" koji je ta zemlja donirala Ukrajini kako stiže u Poljsku.

-Prvi kanadski glavni borbeni tenk “leopard 2“ koji smo donirali Ukrajini sada je stigao u Poljsku", napisala je Anandova.

-Zajedno sa našim saveznicima, uskoro ćemo obučavati oružane snage Ukrajine u korišćenju ove opreme-  dodala je u svojoj objavi kanadska ministarka.

Rjabkov i američka ambasadorka o novom START-u

Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je razgovarao o novom START sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa novom ambasadorkom SAD Lin Trejsi prošle nedjelje, prenijela je agencija Interfaks.

Dodao je da je Rusija posvećena sporazumu, ali da nije određen datum za nove razgovore, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Razgovori između Moskve i Vašingtona o novom START ugovoru bili su zakazani za novembar prošle godine, ali su prekinuti u posljednjem trenutku.

Ukrajina uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih pola vijeka

Kijev je uveo sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina, navodi se u ukazu koji je potpisao predsjednik Ukrajne Volodimir Zelenski.

Ovim mjerama cilja se 200 ruskih kompanija i organizacija, a jedna od njih je i ruska državna agencija Rosatom, za koju Kijev independent piše da nezakonito upravlja okupiranom nuklearnom elektranom Zaporožje u Energodaru.

Kijevski list dodaje da je Rusija tu centralu koristi ''za nuklearnu ucjenu''.

-Ta “teroristička država” koristi nuklearnu industriju da pritisne ostale države i tako se širi spolja. To su dovoljni razlozi da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu globalne sankcije - rekao je Zelenski u svom redovnom video-obraćanju.

Netanijahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje “Gvozdenu kupolu”

Izrael istražuje mogućnost snabdijevanja Ukrajine svojim najsavremenijim protivraketnim odbrambenim sistemom “Ajron dom” (Gvozdena kupola), rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

-Pitanje nabavke oružja razmatrala je i odbacila prethodna izraelska vlada. Proučiću ovo pitanje i odgovoriti na najadekvatniji način - rekao je Netanjahu u intervjuu za francuski LCI, prenosi Anadolija.

Međutim, rekao je da Izrael mora da preispita svoje mogućnosti i uzme u obzir svoje interese u regionu.

-Izraelski će doprinos vjerovatno biti u drugim područjima - dodao je Netanijahu.

On je podsetio da je Izrael pružio Ukrajini humanitarnu pomoć i prihvatio veliki broj ukrajinskih izbjeglica.

Kijev: Reznikov smijenjen, mijenja ga šef vojne obavještajne službe

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov više neće obavljati tu funkciju, već će biti premješten na drugi posao, rekao je Davir Arahamija, šef parlamentarnog bloka Sluge naroda u kojem je predsjednik države Volodimir Zelenski.

-Novi ministar odbrane biće Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne agencije GUR - dodao je Arahamija.

On nije rekao kada će formalno doći do smjene, a Reznikov nije želio da komentariše vijest o smjeni, prenio je Rojters.

-Rat diktira promjene u kadrovskoj politici. Vremena i okolnosti zahtijevaju jačanje i pregrupisavanje i to je ono što se dešava i dešavaće se ubuduće. Neprijatelj se sprema za ofanzivu. Spremamo se da se branimo i vratimo ono što je naše - poručio je Arahamija na Telegramu.

Ukrajinska novinska agencija Unian navela je da je Reznikov premješten na mesto ministra za stratešku industriju radi jačanja vojno-industrijske saradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana