Zelenski pozvao svjetske lidere da se „suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka“

Tanjug
Zelenski pozvao svjetske lidere da se „suprotstave Rusiji radi očuvanja poretka“

SEUL - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je pozvao svjetske lidere da učine da međunarodni poredak zasnovan na pravilima "ponovo funkcioniše“, tako što će se međunarodna zajednica suprotstaviti ruskoj upotrebi sile.

U video obraćanju na globalnoj konferenciji o demokratiji, koju organizuje Južna Koreja, Zelenski je rekao da će mnoge nacije i regioni svijeta imati koristi od obnove međunarodne vladavine prava, javlja Rojters.

-Zajedno moramo da učinimo da sila koja je poludela ponovo poštuje pravila i moramo da učinimo da ta pravila ponovo funkcionišu - istakao je on na Samitu za demokratiju.

Ovaj samit je inicijativa predsjednika SAD Džozefa Bajdena, usmjerena na raspravu o načinima zaustavljanja demokratskog nazadovanja i degradacije prava i sloboda.

Zelenski je rekao da bi mir prevladao, Kongres SAD, gdje su političke prepirke odložile usvajanje zakona koji bi obezbijedio 60 milijardi dolara dodatne  pomoći za Ukrajinu, mora da se pridruži svijetu u "koautorstvu čvrste pouzdanosti".

Bajden, koji je demokrata, podržava pružanje vojne pomoći Ukrajini, dok se neki članovi Kongresa i bivši predsjednik Donald Tramp, protive finansiranju Kijeva.

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, rekao je u srijedu da ruske trupe potiskuju ukrajinske snage, a da će Moskva ojačati svoju vojsku dodavanjem dvije nove divizije i 30 novih formacija do kraja ove godine.

Rusija je prošlog mjeseca saopštilila da ciljevi Moskve u Ukrajini ostaju nepromijenjeni, uključujući demilitarizaciju i "denacizaciju" okupiranih regiona, i očuvanje šire bezbjednosti zemlje, pred onim što Kremlj tvrdi da je NATO zadiranje.

Ovogodišnji Samit za demokratiju se u velikoj mjeri fokusirao na digitalne prijetnje izborima i demokratiji, uključujući i vještačku inteligenciju dezinformacije, špijunske softvere i druge tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana