Zelenski pozvao Sija na sastanak, Rusiji suspendovano članstvo u FATF-u

GS
Foto: Arhiva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata.

Britanski javni seris Bi-Bi-Si, međutim, navodi da kineske vlasti do sada nisi zvanično odgovorile na poziv Zelenskog da se sastane sa predsednikom Kine.

Zelenski je, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, rekao da kineski predlog signalizira da je Peking uključen u potragu za mirom.

- Zaista želim da vjerujem da Kina neće isporučivati oružje Rusiji - naveo je ukrajinski predsjednik.

Rusije je, takođe, pozdravila kineski mirovni prijedlog, podseća Bi-Bi-Si.

- Dijelimo stavove Pekinga - saopštilo je rusko Ministarstva spoljnih poslova.

Međudržavno tijelo za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) suspendovalo je članstvo Rusije, uz obrazloženje da ratom koji vodi u Ukrajini krši principe te organizacije.

Britanska agencija Rojters navodi da je reč o odluci bez presedana u okviru FATF, kao i da su je na jučerašnjoj plenarnoj sednici odobrile sve zemlje članice.

Iako suspendovana, Rusija ostaje članica organizacije, ali će joj biti zabranjeno da prisustvuje sastancima i pristup dokumentima, saopštio je FATF.

U saopšštenju se navosi i da Moskva ostaje u obavezi da primjenjuje FATF standarde, ali i da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Ukrajina, koja je više puta pozivala da se isključi Rusija iz organizacije, pozdravila je odluku o suspenziji, dodajući da će da nastavi da ulaže napor da se Moskva stavi na crnu listu FATF-a.

Članstvo FATF-a čini 39 zemalja, među kojima su su SAD, Indija, Kina i Saudijska Arabija, kao i evropske zemlje poput Britanije, Nemačke i Francuske i EU, dok Ukrajina nije članica ,navodi Rojters.

FATF (Financial Action Task Force), međunarodno je telo osnovano u Parizu 1989. godine, s ciljem da razvija i unapređuje politiku za efikasnu borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da prati sprovođenja mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u zemljama članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana