Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživjeli zimu

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

KIJEV, MOSKVA- Rat u Ukrajini 293. dan. Volodimir Zelenski poziva Moskvu da do Božića povuče svoje snage, što bi, ističe, dovelo do okončanja neprijateljstva. Na sastanku G7 dogovoren nastavak jačanja vojnih kapaciteta Ukrajine i intenzivniji pritisak na Rusiju. U EU nema dogovora o devetom paketu sankcija, ali je dogovoreno da se na listu sankcionisanih ruskih državljana i grupa doda još 200 imena.

16.37- Rjabkov: Nema razgovora sa SAD o slučaju Pola Velana

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao je da trenutno nema kontakata sa SAD u vezi sa eventualnim novim razmjenama zatvorenika, piše Interfaks.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je u ponedjeljak da Vašington očekuje da se ove nedjelje razgovara o slučaju Pola Velana, koji je osuđen u Moskvi na 16-godišnju kaznu zatvora zbog špijunaže.

"Ne znam na šta misle. Kao što je predsjednik već rekao, imamo odjeljenje koje se time bavi. Prema mojim informacijama, ne očekuju se kontakti povodom ovo slučaja, bar ne preko linija kontakata sa kojim sam upoznat", rekao je Rjabkov.


15.45 Saveznici Kijeva obećali više od milijardu evra pomoći Ukrajini

Francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona saopštila je danas na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini da su učesnici konferencije obećali pomoć u vrijednosti od preko milijardu evra.

Rojters je ranije prenio da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učesnicima donatorkse konferencije rekao da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrijednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok je izjavila da će Berlin odobriti 50 miliona evra pomoći, a francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da će Francuska obezbjediti 48,5 miliona evra pomoći, kao i 63 električna generatora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU poslati Ukrajini 30 miliona LED sijalica i navela da će ''korišćenje tih sijalica uštedjeti 1 gigavolt električne energije, odnosno godišnju proizvodnju jedne nuklearne elektrane'', prenio je Rojters.

Potpredsjednica kanadske vlade Kristija Frilend je rekla da će Kanada isporučiti 115 miliona dolara novčane pomoći za popravku kijevske električne mreže nakon posljednjih ruskih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje.

13:25 Frilend: Ukrajini od Kanade 115 miliona dolara za popravku energetske mreže

Kanada će dati 115 miliona dolara novčane pomoći za popravku kijevske elektrioenergetske mreže nakon posljednjih ruskih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje, izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu potpredsjednica kanadske vlade Kristija Frilend.

Ona je izjavila da je taj novac sakupljen od carina na robu iz Rusije i Bjelorusije.

Ranije je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila da će Berlin odobriti 50 miliona evra pomoći, a francuski predsjednik Emanuel Makron da će Francuska obezbijediti 48,5 miliona evra pomoći, kao i 63 električna generatora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je učesnicima donatorkse konferencije prenio da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrijednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

13:00 Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživjeli zimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrijednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Obraćajući se putem video-linka, Zelenski je rekao da je to veliki iznos, ali da je cijena manja od potencijalnih troškova izazvanih nestancima struje, prenio je Rojters.

''Hiljade preduzeća, bolnica i javnih službi trenutno funkcionišu zahvaljujući agregatima. Zahvaljujući njima sačuvali smo stotine hiljada radnih mjesta'', rekao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u obraćanju izjavio da za svaku ostvarenu ukrajinsku pobjedu, Rusija reaguje kukavički tako što bombarduje elektroenergetsku, gasnu ili vodovodnu infrastrukturu.

''Od kako je Ukrajina preuzela primat na bojnom polju, Rusija reaguje cinično, bombardujući civilnu infrastrukturu, kako bi bacila Ukrajinu na koljena'', ocijenio je Makron.

On je naveo da će, poslije 100 električnih generatora isporučenih Ukrajini u novembru, Francuska obezbijediti novih 63, i da će sa dodatnih 48,5 miliona evra novčane pomoći, ovogodišnja pomoć te zemlje Ukrajini dostići 200 miliona evra.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU poslati Ukrajini 30 miliona LED sijalica.

''Korišćenje ovih sijalica će da uštede 1 gigavolt električne energije, odnosno godišnju proizvodnju jedne nuklearne elektrane“, rekla je ona.

Predstavnici oko 70 zemalja i institucija, kao i oko 500 kompanija, sastali su se u danas Parizu kako bi obezbijedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, prenio je ranije Rojters.

Kako navodi ova novinska agencija, donorska konferencija u Parizu je prilika za Makrona da pruži nedvosmislenu podršku Ukrajini, nakon što je naišao na kritike nekih evropskih saveznika i same Ukrajine zbog nedovoljne francuske vojne podrške, kao i zbog Makronovih komentara o Rusiji.

Francusko predsjedništvo je saopštilo da su Makronovi komentari o obezbjeđivanju bezbjednosnih garancija Rusiji izvučeni iz konteksta i da Pariz bezuslovno podržava Kijev.

12:40 Medvedev: Zelenski želi da iskoristi Evropljane kao živi štit

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da upotrijebi posmatračke misije EU kao živi štit, tako što predlaže njihovo slanje u ključne ukrajinske infrastrukturne objekte, saopštio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"On, očigledno, želi da Evropljani tamo sjede kao živi štit. Nije mu žao tih budala, vjerovatno nema dovoljno ukrajinskih vojnika da posluže kao topovsko meso. Potrebna mu je svježa krv", napisao je Medvedev na "Telegramu".

Medvedev je naveo da Moskva preporučuje "nezaštićenim Evropljanima" da ovaj put ne prihvate ulogu koja im je dodijeljena, prenio je TASS.

12:27 London predstavio nove sankcije Moskvi

Velika Britanija predstavila je novi paket sankcija Rusiji zbog postupaka Moskve u Ukrajini, saopštila je britanska Vlada.

U saopštenju se navodi da su sankcije, između ostalog, usmjerene ka visokorangiranim komandantima Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i iranskim biznismenima i zvaničnicima umiješanih u navodnu proizvodnju i isporuku dronova Kremlju.

Sankcije su uvedene 12 ruskih komandanata, trojici iranskih biznismena i iranskoj kompaniji koja proizvodi komponente za bespilotne letjelice.

12:04 Kremlj: U Zaporožju nema teškog naoružanja

Rusija nije razmjestila teško naoružanje u Zaporošku nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, saopštio je ruski Kremlj.

Kijev je više puta optužio Rusiju za korištenje ove centrale kao skladišta naoružanja. Obje strane se međusobno optužuju za granatiranje elektrane, koja je najveća atomska centrala u Evropi.

Peskov je rekao u konferencijskom razgovoru sa novinarima da Rusija ostaje u kontaktu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, koja pokušava da izdejstvuje dogovor o stvaranju demilitarizovane zone oko centrale.

11:44 Krozeto: Slanje oružja Kijevu prekinuće se kada počnu mirovni pregovori

Isporuka oružja Ukrajini okončaće se kada počnu mirovni pregovori za završetak ruske specijalne vojne operacije, izjavio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

"Svjestan sam da će vojna pomoć morati da se prekine prije ili kasnije i to će se dogoditi kada budemo imali mirovne pregovore kojima se svi nadamo", rekao je Krozeto u obraćanju Gornjem domu Parlamenta Italije.

Rojters podsjeća da je italijanski kabinet ranije ovog mjeseca usvojio ukaz kojim se dozvoljava slanje oružja Ukrajini tokom cijele sljedeće godine, bez traženja formalnog odobrenja parlamenta za svaku novu isporuku.

11:31 Kremlj: Kijev mora da uvaži realnost koja je nastala u ukrajinskom sukobu

Ukrajina mora da uvaži realnost koja je nastala u ukrajinskom sukobu da bi mogao da nastupi mir između dvije strane, saopštio je ruski Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je navode o prijedlogu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o postizanju mira u tri koraka.

On je rekao da napredak nije moguć "a da se ne uzme u obzir realnost" i dodao da je ta situacija nastala zbog politike ukrajinskog rukovodstva u posljednjih 15 ili 20 godina, prenio je "Sputnjik".

"Ta realnost je da je Rusija dobila nove subjekte i da su oni rezultat referenduma koji je tamo održan", istakao je Peskov.

Peskov je naglasio da "ne dolazi u obzir" mogućnost povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine prije kraja godine.

10:25 EU: Postignut kompromis za evropske fondove Mađarskoj i pomoć Ukrajini

Ambasadori EU postigli su kompromis za oslobađanje dIJela evropskih fondova namIJenjenih Mađarskoj, što je omogućilo da Budimpešta ukine blokadu za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra u 2023. godini.

"Ambasadori EU su sinoć u principu odobrili pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra, minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije, odobrenje plana oporavka Mađarske i sporazum o uslovljavanju", navelo je češko predsJedništvo na svom Tviter nalogu.

Mađarski premijer Viktor Orban pretio je da će da blokira finansijsku pomoć Ukrajinim, ako druge zemlje članice EU blokiraju plan oporavka i koheziona sredstva planirana za njegovu zemlju.

Budimpešta je odbijala i da pristane na minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije.

Preporuka Evropske komisije zemljama članicama je bila zamrzavanje 7,5 milijardi evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, s obzirom na to da posljednje reforme koje je Budimpešta usvojila za borbu protiv korupcije i dalje nisu bile dovoljne.

Isplata 5,8 milijardi evra iz plana ekonomskog oporavka koji je predstavila Budimpešta, takođe je obustavljena zbog realizacije reformi u oblasti vladavine prava.

Države članice uzele su u obzir najnovije mjere koje je nedavno usvojio mađarski parlament da bi ublažile uslovljavanje nametnuto Mađarskoj.

Kompromis postignut u ponedjeljak smanjuje zamrznuta evropska sredstva na 6,3 milijarde evra, kako bi podstakla Budimpeštu da ispoštuje mere koje su tražili njeni partneri.

Kompromis treba da bude usvojen zvanično u četvrtak na samitu EU lidera.

09:54 Makron: U toku razgovori o sprovođenju sporazuma o uklanjanju teškog naoružanja iz Zaporožja

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u utorak da postoji sporazum o uklanjanju teškog naoružanja iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i da su u toku razgovori o modalitetima.

"Uspeli smo da zaštitimo Černobilj i naš cilj je da zaštitimo Zaporožje. Snjedeće nedjelje će biti ključne", istakao je Makron.

Francuska je domaćin međunarodne konferencije u Parizu kako bi pružila hitnu pomoći Ukrajini da prebrodi niske zimske temperature dok ruske snage gađaju elektroenergetsku infrastrukturu širom zemlje, navodi Rojters.

09:49 Minsk testira borbenu gotovost svojih trupa

Bjelorusija je započela nenajavljenu proveru borbene gotovosti svojih trupa, saopštilo je u tamošnje Ministarstvo odbrane.

08:01 Visoki proruski zvaničnik: Kontrolišemo više od polovine Donjecka

Visoki proruski zvaničnik Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, Denis Pušilin tvrdi da je više od 50 odsto teritorije te oblasti pod ruskom kontrolom.

Donjecka Narodna Republika je jedan od četiri regiona u Ukrajini koje je Moskva proglasila svojom teritorijom u septembru na, kako su Ukrajina i njeni saveznici nazvali, "lažnom", "prisilnom" referendumu.

"Nešto više od polovine teritorije DNR je oslobođeno", rekao je za RIA Novosti Denis Pušilin, administrator delova Donjecka pod kontrolom Moskve.

Kako se posljednjih nedjelja u regionu vode žestoke borbe, nejasno je koji dijelovi Donjecka su pod ruskom a koji pod ukrajinskom kontrolom, navodi britanska agencija.

Moskva tvrdi da ruske snage postepeno nareduju u Donjecku, a Ministarstvo odbrane je u ponedjeljak saopštilo da je u ofanzivi dan ranije ubijeno 30 ukrajinskih vojnika.

Rusko neprekidno granatiranje linije fronta u Donjecku potpuno je uništilo grad Bahmut i teško oštetilo grad Avdejevku, koji se nalazi u centru regiona, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u ponedjeljak da Rusija nastavlja da koncentriše svoje napore da napreduje i zauzme i Bahmut i Avdejevku.

"U blizini Bahmuta, okupatori su minobacačkom i artiljerijskom vatrom gađali skoro 20 naselja", saopštila je vrhovna komanda u svom dnevnom večernjem ažuriranju na bojnom polju.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija i dalje verovatno planira veći napredak u Donjecku, ali prema obavještajnim podacima do kojih su došli, dovodi u sumnju sposobnost da to učini u nekoliko narednih meseci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana