Zelenski: Postaje nam sve teže da obezbjedimo oružje

GS/Agencije
Foto: RBK.ru

MOSKVA/KIJEV - Ruske snage odbijaju pokušaje ukrajinskih jedinica da krenu u ofanzivu na raznim dijelovima fronta.

Kijev koristi dronove kako bi napao objekte na teritoriji Rusije. Bajdenova administracija najavila novi krupni plan vojne pomoći Kijevu koji uključuje još jednu partiju kasetne municije.

Zelenski: Postaje nam sve teže da obezbjedimo oružje

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji sve teže da obezbjedi oružje.

"Rat se usporava. Svi procesi postaju teži i usporeniji - od sankcija do isporuke oružja", kazao je on na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

Zelenski je dodao da bi tromjesečna kontraofanziva ukrajinskih snaga na jugu i istoku zemlje brže napredovala kada bi vojska u Kijevu dobila više oružja.

Kako je prenio Tas, on je istakao da bi posebno bilo važno da ukrajinska vojska dobije više modernih borbenih aviona.

Bogomaz: Uništen još jedan ukrajinski dron

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je sredstvima za radioelektronsku borbu uništen još jedan ukrajinski dron. Kako je dodao, dijelovi drona oštetili su zgradu železničke stanice u Brjansku a putnici su evakuisani.

Tempo borbenih dejstava i isporuke oružja Kijevu se usporavaju, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Komplikuju se i usporavaju svi procesi: od sankcija do isporuka oružja... kada neki partneri pitaju šta se to tamo dešava sa kontraofanzivom, kada će sledeći korak, moj odgovor je: danas su naši koraci sigurno brži od novih paketa sankcija", rekao je Zelenski.

Da bi se ubrzala ofanzivna dejstva Ukrajini je potrebna konkretna vojna tehnika, uključujući moderne lovce.

Kako je rekao, Rusija "koči" Ukrajinu s neba jer ima odgovarajuće oružje koje ukrajinska vojska nema.

Ruska PVO otkrila je i uništila iznad Brjanska tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi dve bespilotne letelice uništene su u vazduhu.

Prethodno je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz izjavio da je iznad te oblasti oborena jedna ukrajinska bespilotna letjelica i da povrijeđenih nema.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je medalje "Zlatna zvezda" trojici ruskih oficira koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom ispunjavanja zadataka u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Jedinica u kojoj su služili izvela je u jednom od naseljenih mjesta manevar i probila ukrajinsku odbranu iz pozadine i tako stvorili uslove da ukrajinske snage budu opkoljene i uništene. Protivnik se zbog toga povukao uz velike gubitke.

Ruska vojska prešla je na preciznije artiljerijske udare po položajima ukrajinske vojske, navodi "Biznis insajder" pozivajući se na izvještaj britanskog Kraljevskog instituta za istraživanja u sferi odbrane.

"Ukrajinske snage će morati da se suoče sa preciznijim i efikasnijim ruskim udarima", navodi se u članku i napominje da su ruske snage počele da pridaju veći značaj preciznim udarima manjom količinom municije.

Na taj način se štedi municija i oružje.

"Radi se o tendenciji koja uznemirava jer tako ruska artiljerija vremenom može značajno da ojača", navode autori i dodaju da tim preciznim udarima doprinosi korišćenje obaveštajnih dronova.

Ruska PVO oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Nema povređenih, dodao je on.

Prvih 10 tenkova "leopard" koje je Danska dala Kijevu stiglo u Ukrajinu

Prvih 10 tenkova "leopard" koje je Danska dala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.
"Deset tenkova 'leopard 1' već je u Ukrajini i još nekoliko je na putu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Danski ministar odbrane Truls Lund Poulsen rekao je u februaru da će Danska, zajedno sa Holandijom, predati Kijevu veliki broj tenskova "leopard 1 A5".

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je nedavno da je kontraofanziva Ukrajine potpuno propala.

U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čelendžer"

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primećeno je oko sedam britanskih tenkova „čelendžer 2", a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24".

Kako je istakao, tenkovi su uništeni pomoću ruskog protivtenkovskog raketnog sistema „kornet". Po rečima Balickog, u pogledu snage oklopa britanski tenkovi se „nisu nikako pokazali".

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U kupjanskom pravcu ruske snage su poboljšale položaj duž linije fronta i odbile su tri napada protivnika u području mjesta Novojegorovka u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske snage su izgubile do 100 vojnika. Uništen je i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

U zaporoškom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, kao i vojna tehnika američke i britanske proizvodnje;

U južnodonjeckom pravcu ruske snage su odbile napad jurišnih jedinica ukrajinske vojske koja je izgubila do 190 vojnika;

U zaporoškom pravcu za dan je odbijeno pet napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Verbovo;

U hersonskom pravcu je likvidirano preko 25 ukrajinskih vojnika i haubica „msta-B";

U donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 215 vojnika. 

U području mesta Novodonjecko u DNR uništeno je poljsko skladište municije ukrajinskih jedinica;

Ruski sistemi PVO presreli su četiri projektila „hajmars" i 31 dron.

Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vrijeme borbi u okolini mjesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

On je rekao i da je na frontu i dalje veliki broj leševa vojnika koje ukrajinska strana ne stiže da preuzme kako bi bili sahranjeni.

Ruska vojska dopremila još dve divizije kod mesta Rabotino

Ruska vojska ojačala je svoje položaje u blizini mjesta Rabotino, saopštio je vršilac dužnosti Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, redovi su ojačani sa još dve divizije čime je drastično uvećan obrambeni potencijal ruske vojske jer neprijatelj u tom pravcu pokušava da izvede kontranapad.

Balicki je dodao i da je ruska vojska pojačala i artiljerijsku paljbu kako bi suzbila potencijal ukrajinskih snaga.

Propao ukrajinski blickrig u Zaporoškoj oblasti

Blickrig, na koji su ukrajinske trupe računale u Zaporoškoj oblasti, nije uspeo – protivnik nije uspeo da probije prvu liniju odbrane, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom".

„Ukrajinski militanti, opremljeni zapadnom vojnom tehnikom, računali su da će za kratko vreme ostvariti vojnu pobedu. Ali njihov blickrig se pretvorio u 'blickrik'. Oružane snage Ukrajine su naletele na prvu liniju odbrane i naše jedinice ih razbijaju", rekao je Rogov.

On je istakao da, uprkos žestokim borbama, ruske snage drže svoje položaje.

Na Krimu spriječena diverzija na željeznici

Ruske obaveštajne službe privele su na Krimu ukrajinskog agenta koji je pripremao diverzantski teroristički akt na željeznici kako bi spriječio vojni transport.

Reč je o ruskom državljaninu koji živi u Sevastopolju. On je po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe „prikupljao informacije o položaju objekata i jedinica Ministarstva odbrane Rusije na poluostrvu, a takođe je pripremao teroristički napad na objektu železničkog saobraćaja".

Eksplozija u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Ukrajini odjeknula je eksplozija, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Vilkul na Telegramu.

Ukrajinski list „Strana.ua" piše da se nakon eksplozije iznad grada podigao stub dima.

Iznad Berdjanska oborena ukrajinska raketa

Ruske snage PVO presrele oborile su ukrajinsku raketu iznad grada Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona.

Kako se navodi, u napadu nema žrtava.

Oboren češki dron iznad Kahovske brane

Ruski dobrovoljački odred „Bars-10" je nad teritorijom nekadašnje Kahovske brane oborio češki dron „primoko van".

Dron je primjećen kako se kreće iz pravca Zaporožja prema Energodaru nakon čega je oboren uz pomoć prenosnog PVO sistema.

Riječ je o dronu koji košta oko pola miliona evra, a olupina je predata ruskim specijalistima.

Ruski izviđački noću likvidiraju ukrajinske vojnike

Ruska izviđačka jurišna jedinica je, uz pomoć izviđačkih dronova, uspela da locira i likvidira oko 50 ukrajinskih vojnika, dok je ranila još 25.

Prema navodima jednog ruskog izviđača, ti zadaci se izvršavaju noću – „grupa zauzima položaje na prednjim delovima fronta, zatim se sprovodi izviđanje teritorije, a kada primetimo da se neko kreće na udaljenosti od dva do tri kilometra, mi reagujemo".

Takođe je rekao i da se najveća pažnja posvećuje lokacijama gde ukrajinska vojska sprovodi rotaciju.

Vazdušna opasnost u Sumskoj oblasti

Vazdušna opasnost u ranim jutarnjim časovima proglašena je u Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa portala ukrajinskog Ministarstva za digitalnu tranformaciju.

Kako se navodi, napadi su izvedeni jutros oko 5.30.

Granatirana artiljerija koja koristi kasetnu municiju

Ruski artiljerijci su uz pomoć samohodne haubice „giacint-S" gađale ukrajinske artiljerijske baterije koje koriste kasetnu municiju, saopštio je vojnik iz ruske 200. posebne brigade pri vojnoj grupaciji „Jug".

Prema njegovim riječima, prednost je što se za izvršavanje ovakvog tipa zadatka koristi samohodna haubica jer je ona mobilna i moguće je postaviti je tako da se sa lakoćom mogu pogoditi svi zadati ciljevi.

Eksplozije u Zaporožju

U dijelovima Zaporožja koji su pod kontrolom ukrajinske vojske u ranim jutarnjim časovima odjeknule su eksplozije, pišu mediji.

To je potvrdio i šef zaporoškog građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov iako nije precizirao šta su bile mete gađanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana