Zelenski ove sedmice potpisuje ukaz o ostavci Zalužnog?

SRNA
Zelenski ove sedmice potpisuje ukaz o ostavci Zalužnog?

NjUJORK - Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisati ukaz o ostavci glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog do kraja ove sedmice, javio je Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima Si-En-En-a, načelnik Glavne obavještajne uprave /GUR/ ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov i komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski imenovani su kao mogući nasljednici Zalužnog.

Zalužni je u ponedjeljak, 29. januara, pozvan u kabinet ukrajinskog predsjednika, gdje mu je Zelenski najavio skoru smjenu. Zelenski je ponudio glavnom vojnom komandantu drugu funkciju, ali je Zalužni to odbio.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da neće komunicirati sa novinarima o takvom pitanju u uslovima neprijateljstava, navodeći činjenicu da "sve strane koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući informativni rat". Kancelarija Sirskog nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Bivši poslanik u Vrhovnoj radi Borislav Bereza rekao je 29. januara da je Zalužni smijenjen sa funkcije načelnika generalštaba ukrajinske vojske. Poslanik u Vrhovnoj radi Aleksej Gončarenko izjavio je da je Zalužni obaviješten o ostavci, ali da nije bilo odgovarajućeg dekreta.

Portparol ukrajinskog predsjednika Sergej Nikiforov rekao je kasnije da Zelenski nije otpustio Zalužnog. Međutim, u ukrajinskim medijima i društvenim mrežama nastavljaju se spekulacije o sudbini Zalužnog.

Pozivajući se na izvore na visokom nivou u Kijevu, "Vašington post" je juče objavio da će Zalužni za sada ostati na svom mjestu, ali da je odluka o njegovoj ostavci već donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana