Zelenski: Ove jeseni se možda održi mirovni sastanak s Rusijom

GS/Agencije
Foto: Sputnjik

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 525. dan. Ukrajinske vlasti tvrde da su noćas ruske snage gađale skladišta žita u Odesi, kao da su oboreni svi dronovi iznad Kijeva.

 

Mirovni samit Rusije i Ukrajine bi se mogao održati za nekoliko mjeseci, ako pregovori ove sedmice pođu po planu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao ukrajinskim diplomatima kako se nada da bi ove jeseni moglo doći do sastanka s Rusijom, dodavši da su planirani razgovori u Saudijskoj Arabiji, koji se održavaju ove sedmice, odskočna daska prema tom cilju.

Zelenski je kazao da će na skupu u Saudijskoj Arabiji biti zastupljeno oko 40 zemalja.

Sličan sastanak održan je u Kopenhagenu u junu, a prisustvovali su mu visoki dužnosnici zemalja G7, EU-a, Brazila i Turske. Bila je pozvana i Kina, ali nije prisutvovala sastanku, piše Sky News. 

Ruske snage su izvele napad na vojnu infrastrukturu luke na Dunavu

Ruske snage su izvele napad na Izmail, gdje su se remontovali 
ukrajinski vojni čamci, baze stranih plaćenika i skladište nafte, rekao je za Sputnjik Sergej Lebedev, koordinator proruskog gerilskog pokreta u Nikolajevu, pozivajući se na svoje izvore u gradu.

"Kao rezultat napada, skladište nafte koje je gorjelo nekoliko sati. Pogođena je baza za održavanje flote u kojoj su se popravljali brodovi, uključujući ukrajinski vojni čamci. Pogođena je zgrada morskog terminala - duž Kapikrajanskog nasipa", rekao je on

Konašenkov: Ukrajinci još jednom pokušali da pomorskim dronom napadnu ruski brod

Ukrajinska vojska je još jednom pokušala da pomorskim dronom napadne ruski brod koji je pratio civilne brodove u Crnom moru, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Sinoć je kijevski režim ponovo pokušao pomorskim dronom da napadne ruski brod koji je pratio civilne pomorske brodove u jugozapadnom dijelu Crnog mora", rekao je on, prenio je TASS.

Kako je kazao Konašenkov, "ukrajinski dron je blagovremeno otkriven i uništen profesionalnim akcijama posade ruskih brodova".

Pored toga, istog dana ukrajinske trupe su pokušale da pogode patrolne brodove "Sergej Kotov" i "Vasilij Bikov" sa tri pomorska drona, prenijela je agencija RIA Novosti. 

Kako su naveli u ruskom resoru odbrane, neprijateljska oprema je neutralisana, a posade brodova nastavljaju da izvršavaju svoje zadatke.

Ukrajinska vojska je već pokušala da napadne brod "Sergej Kotov" bespilotnim čamcima 25. jula. 

Tada je i posada broda vatrom iz standardnog naoružanja uništila bespilotnu letelicu i niko nije bio povrijeđen.

Putin: Moskva spremna da se vrati sporazumu o žitu čim Zapad ispuni naše uslove

Moskva je spremna da se vrati sporazumu o žitu čim Zapad ispuni njene uslove, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Potvrđena je spremnost da se Rusija vrati istanbulskim sporazumima, čim Zapad bude ispunio sve obaveze prema Rusiji koje su u njima navedene", saopšteno je iz pres službe Kremlja, prenosi TASS.

Putin je, tokom razgovora, dodao da Rusija radi na izvodljivim alternativama za isporuku žitarica, uključujući i besplatne opcije.

Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

 - U noći 2. avgusta Kijev je pokušao da napadne brod ruske ratne mornarice pomorskim bespilotnim čamcem koji je pratio civilni pomorski transport na Crnom moru;

- Brod ruske mornarice uništio je bespilotni čamac koji je pokušavao da ga napadne na Crnom moru;

- Oružane snage Rusije odbile su u zaporoškom pravcu četiri napada Oružanih snaga Ukrajine;

- U rejonu naselja Novovodjano u LNR ruske snage odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinske snage izgubile su u zaporoškom pravcu više od 220 vojnika, tenk, dva borbena vozila pešadije i dva vozila;

- U Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile skladište municije 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine;

- Ruske snage odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog u DNR;

- Oružane snage Rusije uspješno su odbile 12 napada ukrajinskih trupa u donjeckom pravcu, uključujući i kod Marjinke i Krasnogorovke;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckom pravcu iznose 295 vojnika;

 

- Ministarstvo odbrane Rusije prvi put je saopštilo o uništenju samohodne haubice „bogdan" u zoni specijalne operacije;

- Grupa snaga „Zapad" poboljšala je svoj taktički položaj napredovanjem u pravcu Novoselovskog i Timkovke;

- Ruski PVO sistemi presreli su tokom prethodnog dana 12 raketa „hajmars" i uništili 28 ukrajinskih dronova;

- Ruske snage su kod Slavjanska uništile skladište municije operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine i pogodile ukrajinske jedinice, uključujući i one kod Časovog Jara;

- Kod Novoselovskog u LNR ruske snage uspešno su odbile dva napada jedinica 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinske snage izgubile su u južnodonjeckom pravcu više od 210 vojnika.

Još nije ispunjen dio prehrambenog sporazuma koji se tiče Rusije

Dio prehrambenog sporazuma koji se tiče Rusije još nije ispunjen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Rusija je spremna da se odmah vrati na sporazum, ne samo na pregovore... Jednostavno taj dogovor treba da se sprovede u dijelu koji se tiče Rusije. To do sada, kao što znate, nije urađeno", odgovorio je Peskov na pitanje novinara o spremnosti Rusije da se vrati pregovorima o prehrambenom sporazumu.

Ukrajinska jurišna grupae pokušala proboj odbrane sjeveroistočno od Rabotina

Ukrajinska jurišna grupa je u utorak pokušala da probije odbranu sjeveroistočno od Rabotina u Zaporoškoj oblasti, a neprijatelj je primjećen i uništen artiljerijom u trenutku približavanja, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

Kako je primjetio, ukrajinske snage trpe gubitke, pokušavaju da povrate borbenu gotovost i „ponovo bacaju svoj narod u klanicu".

On je istakao da „zapadni pokrovitelji bacaju ljude u klanicu. 
Predaja ostaje jedina šansa za vojnike Oružanih snaga Ukrajine da spasu svoje živote".

Putin čestitao Dan vazdušno-desantnih snaga

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Dan vazdušno-desantnih snaga uz poruku da patriotske tradicije danas nastavljaju pripadnici ovih jedinica koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

„Oni časno ispunjavaju postavljene zadatke, ispoljavajući odvažnost i hrabrost, snagu duha i nepokolebljivost, rame uz rame sa svojim drugovima brane Rusiju. Uveren sam da nikada nećete doživeti neuspeh, da ćete i u budućnosti čvrsto stajati na braniku nacionalnih interesa zemlje", navodi se u Putinovoj čestitiki.

Zelenski: Najveća razaranja zabilježena na jugu zemlje

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski objavio je na Telegram kanalu da su zbog eksplozija u Ukrajini evidentirana razaranja, a najveća su zabilježena na jugu zemlje.

„Još jedna ratna noć... Nažalost, ima štete. Najveća je na jugu zemlje", napisao je Zelenski.

Priveden državljanin Rusije koji se htio boriti za ukrajinsku vojsku

Pripadnici bezbjednosne službe priveli su stanovnika Tambovske oblasti, koji je planirao da ode da se bori na strani Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

„Državljanin Rusije je u cilju stupanja u Oružane snage Ukrajine inicirao elektronsku prepisku sa predstavnicima nacističke formacije Ukrajine koja se bavi aktivnim prikupljanjem i obukom dobrovoljaca iz redova ruskih građana za učešće u vojnim dejstvima protiv Oružanih snaga Rusije", ističe se u saopštenju FSB.

Prema FSB, privedeni građanin priznao je da je planirao da preko Turske uđe u Ukrajinu i bori se protiv ruskih snaga.

Dodaje se da je zbog „pripreme za veleizdaju" pokrenut krivični postupak protiv ruskog državljanina.

Oružane snage Rusije zauzele osam uporišta ukrajinskih snaga u Svatovskom okrugu LNR

Oružane snage Rusije su za poslednja tri dana zauzele osam uporišta ukrajinskih snaga u Svatovskom okrugu LNR, saopštio je načelnik pres centra grupe „Zapad" Sergej Zibinski.

Snage su takođe uništile tri mitraljeske posade i do pešadijske čete u sastavu 32. mehanizovane brigade i 25. odvojene vazdušno-desantne brigade jugozapadno od Popove šume", rekao je on.

Osim toga udarni helikopteri Ka-52 i Mi-35, kao i lovci Su-25 grupe izveli su 13 napada na koncentrisanje ljudstva i vatrenih sredstava 14. posebne mehanizovane brigade i jedinica teritorijalne odbrane ukrajinskih snaga.

Zelenski: Velika šteta nakon eksplozija na jugu zemlje

Eksplozije su tokom noći prouzrokovale veliku štetu na jugu Ukrajine, saopštio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

-Ima štete. Najviše na jugu zemlje - napisao je Zelenski danas na "Telegramu".

Eksplozije su odjeknule u gradu Izmail, u Odeskoj oblasti, u kojem se nalazi velika luka na Dunavu. Sistemi protivvazdušne odbrane bili su aktivni u regiji, javio je TASS.

Lider vojne uprave Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da je nakon eksplozija izbio požar u industrijskim i lučkim objektima.

Kiper: Ruske snage gađale luku i skladišta žita u oblasti Odese

Ruske snage napale su rano jutros luku i skladišta žita u primorskoj oblasti Odese, od kojih su se neka zapalila, saopštio je regionalni guverner Oleh Kiper.

On je na svom Telegram kanalu naveo da nema izvještaja o žrtvama, prenosi Rojters.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku poljoprivrednu i lučku infrastrukturu otkako je sredinom jula odbila da produži sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Kličko: Rusija i jutros napala Kijev dronovima

Ostaci ruskih dronova, koje su rano jutros oborile jedinice ukrajinske protivvazdušne odbrane, pali su na Kijev, ali nije bilo povrijeđenih, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

On je na svom Telegram kanalu precizirao da su ostaci bespilotnih letjelica pali na tri gradska okruga, a da je u centralnom Solomjanskom okrugu oštećena jedna zgrada.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko rekao je da su ostaci dronova pali i na igralište u blizini centra grada, prenosi Rojters.

Upozorenje za vazdušni napad bilo je na snazi u Kijevu, Kijevskoj oblasti i većem dijelu Ukrajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana