Zelenski osniva poseban ogranak za dronove

Srna
Zelenski osniva poseban ogranak za dronove

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski naredio je osnivanje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga za bespilotne letjelice, oružje za koje on i vojni zvaničnici kažu da je ključno za vođenje rata protiv Rusije.

Zelenski je potpisao dekret kojim poziva Vladu i Generalštab Oružanih snaga da "razrade pitanja o stvaranju odvojenih snaga za sisteme bespilotnih letjelica u okviru ukrajinskih oružanih snaga".

"Ovo nije pitanje za budućnost. Naprotiv, mora da pruži konkretne rezultate u vrlo bliskoj budućnosti. Ova godina mora biti odlučujuća u mnogo aspekata i, jasno, na bojnom polju. Sistemi dronova su pokazali svoju efikasnost na kopnu, na nebu i na morima", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Mihail Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, rekao je da će ova posebna grana pružiti "snažan podsticaj" tehnološkom razvoju vojske.

On je naveo da su dronovi u protekloj godini "fundamentalno promijenili situaciju na bojnom polju", kako su "efikasni u zaustavljanju ruskih napada i podržavanju kontranapada ukrajinskih oružanih snaga".

Prema ukazu Zelenskog, rezultati studije biće dostavljeni Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu, koji vodi politiku u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana