Zelenski: Očekujem da će odluka o početku pregovora Ukrajine biti doneta ove godine

G.S.
Zelenski: Očekujem da će odluka o početku pregovora Ukrajine biti doneta ove godine

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje da će odluka zemalja članica EU o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU biti donijeta ove godine.

"Cilj nam je da postignemo maksimalne rezultate u implementaciji preporuka Evropske komisije. Očekujemo pozitivnu ocijenu u izviještaju u okviru paketa proširenja u oktobru i odluku zemalja članica EU da počnu pregovore o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji 2023. godine", rekao je predsjednik Ukrajine tokom sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u okviru Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine u Atini.

Stranke su ocijenile napredak Ukrajine u primjeni sedam preporuka Evropske komisije i dalje korake u tom pravcu, saopšteno je iz pres službe ukrajinskog predsjednika, prenosi Ukrinform.

Zelenski se zahvalio Fon der Lajen za naporije u cilju normalizacije izvoza i tranzita ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

"Važno je obnoviti punopravnu bescarinsku trgovinu između Ukrajine i EU i osigurati slobodan pristup ukrajinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda na čitavu teritoriju jedinstvenog tržišta EU. Očekujem da će 15. septembra bilo kakva ograničenja za ukrajinske poljoprivredne proizvode u EU biti ukinuta", naglasio je on.

Zelenski i Fon der Lajen razgovarali su i o alternativnim pravcima za „koridor žitarica" nakon ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito.

Posebna pažnja posvećena je bezbjednosnim i finansijskim aspektima, kao i osiguranju brodova.

Zelenski je zahvalio Fon der Lajen na novoj tranši pomoći u vrijednosti od 1,5 milijardi evra.

Tokom sastanka je bilo riječi i o reviziji programa MMF-a za Ukrajinu, ukrajinskoj formuli mira i pripremi Globalnog samita mira.

Kako je ranije saopšteno, Ukrajina je 23. juna 2022. godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisija bi na jesen trebalo da dostavi izvještaj u kojem se ocenjuje da li je Ukrajina ispunila sedam zahtjeva Evropske komisije, na putu ka pridruživanju EU.

Evropska unija obezbijedila je Ukrajini još 1,5 milijardi evra za podršku njenim naporima za oporavak, izjavila je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
"Mi podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da popravi, oporavi i održi funkcionalnu državu. Danas smo platili novih 1,5 milijardi evra Ukrajini. Biće i više, ove godine i kasnije", objavila je Fon der Lajenova na mreži "Iks".

Sa ovim paketom pomoći, ukupne isplate EU Ukrajini povećane su na 19,2 milijarde evra od početka ruske vojne operacije u februaru 2022. godine, saopštila je Evropska komisija.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana