Zelenski nastavio progon Ruske pravoslavne crkve: Uveo sankcije sveštenicima

GS
Zelenski nastavio progon Ruske pravoslavne crkve: Uveo sankcije sveštenicima

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Kako navodi Rojters, ovo je posljednja u nizu mjera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve. U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo prije rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procijenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

Novinski, za kojeg se vjeruje da se trenutno nalazi u Njemačkoj, nosi titulu đakona i u prošlosti je sponzorisao ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve koja je, navodno, bila povezana s Moskvom, prenosi Rojters.

Sankcije su takođe uvedene i namjesniku manastira Pečerska Lavra iz Kijeva Pavelu Lebedu, kao i drugim sveštenicima iz regionalnih ogranka crkve na istoku i jugu Ukrajine. Britanska novinska agencija podsjeća da su ranije ove nedjelje uvedene sankcije za 22 Rusa povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana