Zelenski na putu za Vašington, Kremlj saopštio da je Putin bio u zoni specijalne vojne operacije

GS/Agencije
Zelenski na putu za Vašington, Kremlj saopštio da je Putin bio u zoni specijalne vojne operacije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 301. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u posjeti Vašingtonu. Iz Kremlja je jutros potvrđeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio zonu specijalne vojne operacije.

„Gardijan“: Dostava “Patriota” predstavlja glavobolju i za NATO

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena prešla je novu liniju u svojoj podršci Ukrajini jer je izrazila volju da pošalje protivraketni sistem “Patriot”, ali to će predstavljati i veliki dugoročni izazov i problem za NATO, piše britanski dnevnik “Gardijan”.

List navodi da su pojedini stručnjaci izrazili zabrinutost da bi dodjela slične vojne pomoći Ukrajini mogla dovesti do šire eskalacije sukoba, ali da to nije razlog zbog oklijevanja SAD da pošalje ovaj sistem. Jedan od razloga je i to što SAD ima mnogo manje ovih sistema nego što rezultati analiza pokazuju da im je potrebno u regionu Indo-pacifika.

“Patriot” je jedan od najkvalitetnijih protivraketnih sistema i u proteklih pet godina Saudijska Arabija je zahvaljujući ovom oruđu uspjela da obori više stotina projektila koje su iz Jemena ispalili Huti.

Međutim, “Patriot” je komplikovan sistem za rukovanje i održavanje, a potrebno je i određeno vrijeme za obuku. Problem predstavlja i mala zaliha rezervnih dijelova i municije.

Prema navodima lista, potražnja ukrajinskih oružanih snaga za municijom premašuje dopunu, cijevi njihovog artiljerijskog oruđa se mnogo brže uništavaju nego što se mogu zamijeniti.

Dostava municije i oruđa iscrpila je odbrambenu industriju NATO-a, a u slučaju sistema poput “Patriota”, problemi su veći jer je mnogo više vremena potrebno za proizvodnju tako preciznog oruđa nego nenavođenih artiljerijskih granata.

Ukrajinske snage suočile su se sa sličnim problemom čestom upotrebom američkih višecijevnih lansera “GMLRS” jer su ispalile mnogo više raketa nego što su im partneri mogli dostaviti.

Tejlor-Grin: Zelenski je predsjednik iz sjenke, apsurdno obraćanje Kongresu

Članica američkog Kongresa Merdžori Tejlor-Grin izjavila je da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predsjednik iz sjenke i da je apsurdna njegova namjera da se obrati kongresmenima.

-Naravno da predsjednik iz sjenke mora da dođe u Kongres i objasni za šta mu je potrebno više milijardi dolara novca američkih poreskih obveznika za 51. američku državu, Ukrajinu - navela je Tejlor-Grinova na “Tviteru”.

Ona je istakla da je to apsurdno i da Amerika treba da bude na prvom mjestu.

Tejlor-Grinova je tokom prošlog mjeseca kritikovala administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena zbog pružanja pomoći Kijevi, postavljajući pitanje da li je Ukrajina 51. država SAD i koju funkciju Zelenski obavlja u Vašingtonu.

Zelenski na putu za Vašington

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na „Tviteru“ da se nalazi na putu za SAD, „gdje će raditi na jačanju otpornosti i odbrambenih sposobnosti Ukrajine“.

Prema njegovim riječima, sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom razgovaraće o saradnji dvije zemlje, a govoriće i u Kongresu.

Pored toga, navodi da će u SAD-u imati brojne bilateralne sastanke.

Zelenskom je ovo prva posjeta inostranstvu od kada je 24. februara Rusija napala Ukrajinu. Za to vrijeme je u Kijevu ugostio brojne zvaničnike, a na važnim svjetskim skupovima je učestvovao putem video-linka, prenose agencije.

Povodom posjete ukrajinskog predsjednika u Vašingtonu su poduzete opsežne mjere bezbjednosti.

Kremlj: Putin bio u zoni specijalne vojne operacije

Iz Kremlja je jutros potvrđeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio zonu specijalne vojne operacije i da je razgovarao sa komandantima ruskih snaga, piše dnevnik “Rosijska gazeta”.

Poslanik Državne dume Andrej Guruljov napisao je na svom profilu na društvenoj mreži “Telegram” da je Putin posjetio zonu specijalne vojne operacije.

-Ukoliko pri tom misli na štab u kome je Putin bio krajem sedmice, onda je odgovor potvrdan - rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu Guruljova.

Kremlj je krajem sedmice objavio snimak sastanka ruskog predsjednika sa oficirima i generalima, a susretu su prisustvovali ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana