Zelenski: Moskva mora da osjeti posljedice svog napada na Ukrajinu

Tanjug
Zelenski: Moskva mora da osjeti posljedice svog napada na Ukrajinu

KIJEV- Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, tri dana nakon ukrajinskog napada na rusku oblast Kursk, da Moskva mora da “osjeti” posljedice svog napada na Ukrajinu, misleći na napad u februaru 2022. godine.

-Rusija je donijela rat u našu zemlju i treba da osjeti šta je uradila. Ukrajinci znaju kako da ostvare svoje ciljeve - rekao je Zelenski juče u svom obraćanju, ne pominjući direktno ukrajinski napad na Kursk, BBC.

Rusija je navela da je najmanje 1.000 ukrajinskih vojnika, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, ušlo u Kursku oblast u utorak ujutru.

Ukrajinski zvaničnici uglavnom ništa nisu pričali o ofanzivi, navodi BBC i da je tačnu situaciju na terenu teško utvrditi.

-Svi mogu da vide da ukrajinska vojska zna kako da iznenadi i postigne rezultate - rekao je Zelenski juče, ne pominjući direktno napad.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da njene trupe “nastavljaju da uništavaju” naoružane ukrajinske jedinice vazdušnim udarima, raketama i artiljerijskom vatrom.

U jučerašnjem javnom video pozivu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, regionalni guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je da se autobusi i vozovi koriste za evakuaciju ljudi u druge ruske regione koji su im ponudili smještaj i da napore ometa ukrajinsko granatiranje.

Putin je juče rekao da će građanima Kurske oblasti biti isplaćena državna pomoć od 105 evra.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros u Telegramu da su presretnuti i uništeni 75 UAV projektili, koji su letjeli iznad regiona, uključujući Kursk.

Ruska Nacionalna garda saopštila je da je pojačala svoje snage oko Kurske nuklearne elektrane.

Posljednjih nekoliko mjeseci Rusija je ostvarila postepeni napredak u istočnoj Ukrajini, pošto su se mnoge kopnene snage Kijeva suočile sa nemilosrdnim napadima u istočnom regionu Donbasa.

U nedavnom intervjuu, načelnik Glavne obavještajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kirilo Budanov rekao je da očekuje da se glavna ofanziva ruskih snaga “završi za mjesec i po do dva”. Ukrajinski mediji prenijeli su danas da su Odbrambene snage Ukrajine "zadale još jedan udarac važnim ciljevima neprijatelja na teritoriji Ruske Federacije", ističući da je pogođen ruski aerodrom u Lipeckoj oblasti.

-Odbrambene snage Ukrajine su izvršile udar na aerodrom Lipeck (Lipecka oblast, Ruska Federacija). U toku napada navođenim avionskim bombama pogođena su vojna skladišta i niz drugih objekata u blizini aerodroma. Evidentirano je više požara i veći broj detonacija. Poznato je da su na aerodromu Lipeck raspoređeni avioni Su-34, Su-35 i MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Rezultati štete se procjenjuju - navodi se u poruci koju je na „Fejsbuku“ objavila pres-služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi agencija Ukrinform.

U saopštenju je potvrđeno i da su ukrajinske snage napale položaje ruskih PVO jedinica "raspoređenih na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti".

-Konkretno, borbena dejstva su izvršena protiv tri neprijateljska radara: dva iz PVO sistema S-350 i jedan iz S-300. Potvrđeno je precizno pogađanje i uništenje jednog radara protivvazdušne rakete S-350. Što se tiče druga dva cilja, informacije se trenutno razjašnjavaju - navode.

Agencija Rojters je prenijela da je u ukrajinskom napadu pogođeno i rusko vojno skladište sa navođenim projektilima, da su u napadu učestvovale raketne jedinice, snage za specijalne operacije, službe bezbjednosti Ukrajine kao i da su korišćeni "bespilotni sistemi Oružanih snaga Ukrajine".

Ruski regionalni načelnik Igor Artamonov objavio je danas da je najmanje šest osoba ranjeno u napadu ukrajinskih dronova na Lipecku oblast u kojoj je proglašena vanredna situacija, prenijeli su ranije ruski mediji.

Artamonov je napisao na Telegramu da su ukrajinski napadi izazvali prekide u napajanju električnom energijom nakon oštećenja objekta energetske infrastrukture, prenijela je agencija RIA Novosti. Načelnik je precizirao da su evakuisana četiri sela, od kojih se pojedina nalaze u blizini vazduhoplovne baze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana