Zelenski: Kijev očekuje konkretnu pomoć NATO za jačanje PVO

Tanjug
 Zelenski: Kijev očekuje konkretnu pomoć NATO za jačanje PVO

VARŠAVA - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedjelje.

Očekuje se da će Zelenski krenuti na samit u Vašington kasnije tokom dana, nakon što završi posjetu Poljskoj, prenosi Rojters. Tusk je dodao da se u vladi Poljske razgovara o tome načinima da se pomogne u snabdijevanju Ukrajine energijom prije zime, dok Rusija cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi britanska agencija.

Zelenski je prethodno poručio da će Ukrajina zatražiti sastanak Savjeta bezbjednosti UN povodom današnjih napada ruske vojske na Ukrajinu u kojima je ubijeno najmanje 29 ljudi, a dječja bolnica oštećena.

Niko ne može da uključuje o miru u Ukrajini, a da u tome učestvuje Kijev, dok Ukrajina može da računa na podršku Poljske u svojoj namjeri da postane članica NATO-a, ocijenio je Tusk.

Zelenski i Tusk potpisali su bilateralni sporazum o bezbjednosnim garancijama, što je 21. dokument zaključen u oblasti bezbjednosti između Ukrajine i njenih partnera. Prethodno je Ukrajina već potpisala slične sporazume sa SAD, Francuskom, Njemačkom, Kanadom, Japanom, Evropskom unijom kao institucijom i drugim državama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana