Zdravstveno stanje predsjedničkih kandidata pod velom tajne

GS
Zdravstveno stanje predsjedničkih kandidata pod velom tajne

VAŠINGTON – Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp još uvijek nije objavio kompletan izvještaj o svom trenutnom zdravstvenom stanju, a to nije učinila ni njegova demokratska rivalka Kamala Haris, iako su do izbora u SAD ostala još samo dva mjeseca, piše CBS njuz.

Tramp (78) je 20. avgusta u intervjuu za CBS Njuz rekao da je nedavno bio na godišnjem fizičkom pregledu i da će vrlo rado objaviti njegove rezultate. Dodao je i da je uradio dva kognitivna testa na kojima je, kako je kazao, „blistao“, međutim, njegova kampanja nije objavila te rezultate.

U novembru 2023. godine, Tramp je objavio pismo svog ljekara Brusa Aronvalda u kojem je navedeno da je kompletan pregled iz septembra te godine pokazao da je njegovo ukupno zdravstveno stanje odlično. U pismu, međutim, nije bilo konkretnih detalja o vitalnim parametrima, kao ni podataka o lijekovima koje Tramp uzima.

Trampova kampanja takođe nije omogućila medijima da postave pitanja njegovim ljekarima nakon pokušaja atentata na njega u Pensilvaniji. Republikanac Roni Džekson, koji je bio njegov ljekar dok je bio u Bijeloj kući, objavio je 26. jula dopis u kojem je naveo da je pregledao bolničke izvještaje i da je Tramp odlično nakon pokušaja atentata. Sam Tramp je kazao da nema nikakvih posljedica nakon napada, kao i da mu je uvo zacijelilo.

Vrlo malo se zna i o medicinskom kartonu Kamale Haris, pošto ona nije dostavila rezultate pregleda kada se 2020. kandidovala za potpredsjednicu. U aprilu 2022. godine imala je kovid i uzimala pakslovid da bi se izliječila, a u julu 2021. bila je u Vojnom medicinskom centru Volter Rid radi, kako je Bijela kuća saopštila, rutinskog pregleda.

Iz kampanje Harisove nisu odgovorili na ponovljena pitanja CBS Njuz u vezi s rezultatima njenog godišnjeg fizičkog pregleda.

Proteklih decenija postalo je uobičajeno da predsjednički kandidati objave neke informacije o svom zdravlju i sposobnosti da obavljaju dužnost, a ova praksa je djelimično usvojena i zbog niza predsjednika koji su imali zdravstvene probleme za koje se saznalo tek kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana