Zbog visokih temperatura ova zemlja ograničila rad na otvorenom

Tanjug
Foto: Ilustracija

ATINA - Grčka, koju je zahvatio još jedan vreli talas, naredila je pojedinim poslodavcima da ove sedmice tokom najtoplijeg dijela dana ne dozvoljavaju svojim zaposlenima da obavljaju teške poslove na otvorenom.

Među onima koji moraju da pauziraju posao od podneva do 17 časova su građevinari, dostavljači hrane, kuriri i brodograditelji, navodi portal Katimerini. Ovakva odluka donijeta je zbog toga što se čekuje da će do petka živa u terometru dostići 42 i 43 Celzijusa u nekim dijelovima Grčke, saopštilo je Ministarstvo rada.

Zbog visokih temperatura i jakog vetra, izbilo je već nekoliko šumskih požara, a mnogi dijelovi Grčke ostajali su bez struje.

Meteorolozi kažu da temperature neće mnogo pasti prije kraja meseca.

Nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka se od juna suočava s toplotnim talasima, a naučnici to povezuju sa gobalnim klimatskim promenama.

S obzirom na to da u većini Grčke pada malo ili nimalo kiše mesecima, mnoga njena ostrva, koja privlače milione turista tokom ljeta, takođe se bore i sa nestašicom vode.

Mobilne jedinice Crvenog krsta stacionirane su u centru Atine kako bi pružile pomoć prolaznicima koji kolabiraju zbog vrućine.

“Prolazimo kroz produženi period visokih temperatura. Sav ovaj fizički napor negativno utiče na ljudski organizam”, rekla je koordinatorka Crvenog krsta Dimitra Cekoura.

Najmanje šest turista, uključujući poznatog britanskog televizijskog voditelja Majkla Mozlija, umrlo je prošlog mjeseca od posljedica jake vrućine, navodi portal.

Nekoliko regiona u svijetu, od Sjedinjenih Država do Indije, ovog leta je na sličan način pogođeno ekstremnim vrućinama koje su izazvale nestanke struje i požare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana