Zbog internih kontrola u britanskoj policiji, trpi borba protiv terorizma i kriminala

Tanjug
Zbog internih kontrola u britanskoj policiji, trpi borba protiv terorizma i kriminala

LONDON - Najveća britanska policija prebacila je gotovo sto službenika sa borbe protiv terorizma i ozbiljnog i organizovanog kriminala na poslove interne kontrole, kako bi pomogli u "čišćenju" svojih snaga nakon niza skandala.

Londonska policija (Met) je na taj korak bila prinuđena pošto je bila institucionalno označena kao rasistička, seksistička i homofobična, u velikoj analizi koja je naručena nakon što je 33-godišnju Saru Everard ubio službenik Vejn Kuzens, piše "Dejli Mejl".

Komesar ser Mark Rouli, koji je započeo posao u septembru, vjeruje da postoje stotine korumpiranih oficira koji služe u policiji, a koji ne bi trebalo da budu na tom poslu.

U pismu ministarki unutrašnjih poslova Sueli Brejverman i gradonačelniku Londona Sadiku Kanu, on je rekao da je rad na čišćenju snaga bio toliko hitan da je oko 90 policajaca preusmjereno sa odjeljenja za teške zločine u Direkciju za profesionalne standarde (DPS).

"Ne samo da smo povećali naš DPS za 150 ljudi, već su obim i hitnost ovog posla značili skretanje službenika sa drugih misija, kao što su ozbiljan i organizovani kriminal i borba protiv terorizma. U posljednja tri mjeseca imali smo u prosjeku 90 dodatnih službenika i osoblja iz te sfere za podršku DPS-u", rekao je on.

Prema njegovim riječima, zajednička odlučnost vidi se i kroz veliki broj volontera.

"Ovu odluku smo donijeli jer ne možemo uspjeti ni u jednoj policijskoj misiji ako ne riješimo ova pitanja što je hitnije moguće", dodao je Rouli.

Više od 1.000 dosijea u kojima su policijski službenici i osoblje optuženi za nasilje u porodici ili seksualne delikte u proteklih 10 godina, sada je provjereno kako bi se utvrdilo da je donijeta ispravna odluka.

Rouli je rekao da je razmotren 1.131 slučaj, a da za 246 neće biti preduzeti dalji koraci. Njih 689 će biti ponovo razmotreno, 196 će biti upućeno u formalne mere upravljanja rizikom i njihov status provjere može biti revidiran.

Svaki od slučajeva će takođe biti pregledan od strane eksternog panela.

Rouli je rekao da razmišlja o pooštravanju pravila kako bi se spriječilo angažovanje bilo koga ko je gonjen za bilo šta osim najtrivijalnijih stvari ili krivičnih djela počinjenih dok su bili mlađi od 18 godina.

Ukupno 161 policajac ima krivične presude, 76 za teške saobraćajne prekršaje, uključujući vožnju u alkoholisanom stanju i neopreznu vožnju. Još 49 je osuđeno za krivična djela nepoštenja ili nasilja - od kojih je osam počinilo krivična djela dok su bili policajci i ostali su na službi u policiji.

Ostala krivična djela uključuju posjedovanje droge, krivična djela štete i prekršaje javnog reda, a tri službenika su osuđena za seksualne delikte.

Komesar je rekao da su ti podaci "teški za čitanje". 

Ministarka Brejverman je rekla da je ključno da javnost ima povjerenje u Met kako bi se građani Londona zaštitili.

Svih 50.000 zaposlenih u Metu takođe se provjeravaju u policijskoj nacionalnoj bazi podataka koja se koristi za obavještajne podatke.

Do sada je od 10.000 provjerenih evidencija otkriveno 38 slučajeva potencijalnog nedoličnog ponašanja, a 55 slučajeva udruživanja sa kriminalcima van službe. 

Ostatak evidencije trebalo bi da bude provjeren do ljeta.

Pravila provjere su već pooštrena tako što su službenici i osoblje ponovo provjereni ako je njihovo ponašanje zabrinjavajuće, na primjer nakon krivične istrage ili saslušanja o nedoličnom ponašanju gdje ostaju na poslu.

Očekuje se da će u narednim mjesecima status više od 100 pojedinaca biti revidiran, rekao je Rouli.

Komesar je takođe otkrio da je bilo 1.000 poziva na dežurnu telefonsku liniju koja je omogućila javnosti da prijavi službenike Meta koji zloupotrebljavaju svoj položaj od povjerenja. 

Ovo je rezultiralo sa 350 prijava na koje se reaguje, a već su doveli do hapšenja policajaca i suspenzije sa dužnosti.

Od oko 34.000 policijskih službenika Meta, 701 je trenutno na ograničenim dužnostima.

Ministarka Brejverman je rekla da Met ima jedinstvenu ulogu u očuvanju bezbjednosti miliona Londonaca i zaštiti zemlje od terorizma, tako da je od ključnog značaja da javnost ima povjerenje u snagu da izvrši ove dužnosti sa najvećim profesionalizmom.

"Takođe, nastavljam rad na reviziji procesa otpuštanja u policiji kako bih osigurala da je sistem efikasan u uklanjanju policajaca koji su ispod standarda koje očekujemo", dodala je ona.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana