Zašto gore crkve u Francuskoj? (VIDEO)

RT Balkan
Foto: Getty © Veronique de Viguerie

PARIZ – Crkva Bezgrešnog začeća u gradiću Sen-Omer, na sjeveru Francuske, izgorjela je u ranim jutarnjim časovima u ponedjeljak, 2. septembra.

Prema pisanju lokalnih medija, zvonik crkve podignute sredinom 19. vijeka pretrpio je značajna oštećenja, a bilo je potrebno više od 90 vatrogasaca kako bi se požar obuzdao.

Vijest o požaru u crkvi u provincijskom francuskom gradiću možda ne bi privukla toliku pažnju svjetske javnosti da nije riječ o posljednjem u nizu sličnih incidenata u toj zemlji, čije su crkve postale česta meta napada iz mržnje.

To je bio slučaj i sa požarom u Sen-Omeru, pošto je policija ubrzo uhapsila osumnjičenog za njegovo podmetanje – tridesetdevetogodišnjeg Žoela Viguroa. Prema navodima lokalnih medija, on je i ranije hapšen zbog napada i podmetanja požara u vjerskim objektima, za koje je bio osuđen na 3,5 godine zatvora.

U međuvremenu, na društvenim mrežama su isplivale fotografije njegovog navodnog profila na Fejsbuku, na kojima se vidi da je on pratio stranice koje su dijelile islamističke sadržaje.

Požar u crkvi u Sen-Omeru privukao je pažnju šire javnosti nakon što je američki milijarder Ilon Mask na svom nalogu na Iksu podijelio snimak požara, uz komentar: „Da li je ovo podmetnuto?”

 

Is this definitely arson? https://t.co/QSzNGKfk3h

— Elon Musk (@elonmusk) September 2, 2024

Požar u crkvi u Sen-Omeru drugi je takav incident u Francuskoj ovog ljeta, pošto je početkom jula gorio toranj katedrale u Ruenu, takođe na sjeveru zemlje.

Na društvenim mrežama je, takođe, počela kružiti mapa na kojoj su, navodno, zabilježeni „svi požari u crkvama u Francuskoj tokom posljednje četiri godine“. Pojedine objave te mape prikupile su više stotina hiljada pregleda.

Međutim, riječ je o staroj mapi, čiji je sadržaj izvučen iz konteksta. Prema pisanju AFP-a iz jula ove godine, na mapi su zabilježeni svi antihrišćanski incidenti – a ne samo požari u crkvama – koje je prikupio katolički blog „Opservatorija hristijanofobije“ (L'Observatoire de la christianophobie).

Takođe, riječ je uglavnom o incidentima koji su se dogodili između 2016. i 2018. godine, a ista mapa je na društvenim mrežama dijeljena i nakon požara u pariskoj katedrali Notr Dam, koji je 15. aprila 2019. godine napravio značajnu štetu na najpoznatijoj francuskoj bogomolji.

Uzrok požara u katedrali Notr Dam nikada nije utvrđen, a istražitelji su odbacili mogućnost da je požar podmetnut. Francuske vlasti su saopštile da bi uzrok požara mogao biti „kvar na električnim instalacijama“ ili „zapaljena cigareta“.

Paljenje crkava sve češća pojava u Francuskoj

Podmetnuti požari u crkvama su, međutim, posljednjih godina postali sve češća pojava, a iza njih se često nalaze antihrišćanski motivi.

Primjeri uključuju crkvu Svetog Petra od Matroja u Orleanu, koja je 2018. godine oštećena u požaru, kojem je prethodio napad tokom kojeg je zgrada išarana grafitima – uključujući i natpis „Alahu ekber“.

Godinu dana kasnije, crkva u Egijeru, na jugu Francuske, spašena je od uništenja nakon što je jedan stanovnik tog mjesta na vrijeme intervenisao i pozvao vatrogasne službe. Vlasti su kasnije potvrdile da je požar podmetnut.

I katedrala u Nantu se našla na udaru. Nju je 2021. godine zapalio ilegalni imigrant koji je čekao deportaciju. On je potom ubio sveštenika Olivijea Mera, koji mu je ranije obezbijedio sklonište, prije nego što se predao policiji.

Koliko je crkava u Francuskoj izgorjelo?

Prema podacima Opservatorije religijskog nasljeđa (OPR), koja ima za cilj da „sačuva i promoviše francusko religijsko nasljeđe svih vjeroispovijesti“, u Francuskoj je tokom 2023. godine izgorjelo 27 crkava, dok je u prvih šest mjeseci tekuće godine zabilježeno ukupno 12 takvih incidenata.

Iz OPR-a su za AFP izjavili da je „većina požara izbila slučajno“, a najčešći uzroci su kvarne električne instalacije.

U Akcionom planu za bezbjednost katedrala, koji je francusko Ministarstvo kulture objavilo 2023. godine, navodi se da su najčešći uzroci požara loše instalacije, neadekvatno postavljene svijeće, ali i „zlonamjerne radnje“, među kojima su i namjerno podmetnuti požari.

Iako preciznih podataka o broju napada na crkve u Francuskoj u posljednje dvije godine nema, u izvještaju francuske senatorke Izabel Floren i poslanika Ludovika Mendesa navedeno je da je tokom 2021. godine u toj zemlji zabilježeno 857 napada iz mržnje usmjerenih prema hrišćanima i njihovim svetinjama.

U preko 90 odsto slučajeva, riječ je o napadima na crkve i groblja, piše RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana